Hem
Räddningstjänsten släcker en av flera bränder i skogen utanför Åhus. (Johan Nilsson/TT)

Forskare: Krävs mer skydd mot skogsbränder i Sverige

Sverige har sedan skogsbränderna 2018 vidtagit flera åtgärder för att händelserna inte ska upprepas, men enligt Anders Granström, forskare vid SLU, krävs mer, skriver DN. Han menar att det krävs mer fokus på eftersläckning, vilket markägaren ansvarar för efter att räddningstjänsten lämnat platsen.

– Det är väldigt viktigt, eftersom 70 procent av den ytan som brann 2018 var på grund av bränder som redan hade släckts en eller två gånger, säger han.

Sedan 2018 har det tagits fram riktlinjer för eftersläckning efter stora bränder, men enligt Granström bör fokus även ligga på små bränder eftersom de riskerar att leda till stora.

bakgrund
 
Skogsbränderna i Sverige 2018
Wikipedia (sv)
Skogsbränderna i Sverige 2018 var ett antal enskilda skogsbränder som utbröt sommaren 2018, framför allt under juli månad. Under sommaren utbröt minst ett 50-tal skogsbränder i Sverige som tillsammans omfattade 25 000 hektar skog, drygt en promille av Sveriges totala 23 miljoner hektar skog. Under sommaren utfördes cirka 7000 räddningsinsatser i terrängmark till följd av skogsbränderna och de lokala räddningstjänsterna fick i många fall stöd från både nationellt och internationellt håll. Bränderna inträffade efter en period av långvarig torka och ihållande höga temperaturer. Sommaren 2018 var ovanligt torr och het i stora delar av Europa.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen