Hem
Arkivbild (PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN)

Forskare: Sverige måste stoppa barnfetman

17 procent av Sveriges barn i åldrarna sju till nio uppskattas vara överviktiga. Nu behövs en nationell strategi mot barnfetma, skriver åtta forskare på DN Debatt.

”Gör vi inget för att motverka barns övervikt och fetma kommer kostnaderna för sjukvård att öka lavinartat, här i Sverige liksom i övriga delar av världen.”

Forskarna understryker att alla förbättringar inte kan ske genom politiska beslut men att beslut kan lägga grunden för insatser som förbättrar barns uppväxtmiljö.

bakgrund
 
Barnfetma
Wikipedia (sv)
Barnfetma är i den medicinska litteraturen den fetma som drabbar barn. Fetma bedöms med ett särskilt anpassat BMI, IsoBMI, för referensvärdena för barn skiljer sig från vuxnas samt för olika åldrar och olika kön. Barnfetma är globalt sett ett växande folkhälsoproblem eftersom förekomsten ökar, vilket för fler ökar risken för att i ung ålder drabbas av potentiellt dödliga sjukdomar som normalt sett brukar drabba äldre.

Debattörerna

Peter Bergsten, professor, Uppsala universitet

Linley Chiwona-Karltun, forskare, Sveriges lantbruksuniversitet

Meena Daivadanam, universitetslektor, Uppsala universitet

Erik Grönqvist, forskare, Uppsala universitet

Kostas Karantininis, professor Sveriges lantbruksuniversitet

Rikard Landberg, professor, Chalmers tekniska högskola och Sveriges lantbruksuniversitet

Anna Karin Lindroos, forskare, Livsmedelsverket och Göteborgs universitet

Per Sandin, universitetslektor, Sveriges lantbruksuniversitet

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen