Hem
Arkivbild (FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Forskare: Testa medborgarlön även i Sverige

Sverige borde följa i Finlands fotspår och göra ett försök med att införa så kallad medborgarlön, eller basinkomst, skriver tre forskare i SvD Debatt. Fördelen med basinkomst är att stödet är ”automatiskt och ovillkorligt”, vilket gör det möjligt ”att säkra folks ekonomiska trygghet utan att kväva deras incitament till arbete och studier”, menar de.
”I Sverige har basinkomst fått något av en utopistisk flumstämpel, men i den internationella och akademiska diskussionen behandlas idén mer seriöst”, skriver de.
Dock behövs det mer forskning för att säga hur väl systemet skulle fungera i de nordiska länderna. Därför borde Sverige hoppa på möjligheten att testa tillsammans med Finland, skriver forskarna.

bakgrund
 
Basinkomst
Wikipedia (sv)
Basinkomst (på engelska basic income), även kallat medborgarlön, är i sin typiska form en regelbundet utbetalad summa pengar, från staten till samtliga medborgare (eller invånare) i landet. Medborgarna, eller invånarna, får penningsumman helt ovillkorligt och det är en "lika till alla"-princip som gäller (d.v.s. lika till alla vuxna eller åtminstone alla vuxna i arbetsför ålder). Basinkomst är i denna typiska form ett förslag på ett nytt välfärdssystem där alla ges ekonomisk grundtrygghet utan byråkrati och kontroll. Debatten om basinkomst, liksom det besläktade systemet negativ inkomstskatt, är levande i många länder. Det finns också en akademisk diskussion om förslaget och fem av mottagarna av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har uttalat stöd för idén.

Debattörerna

Mikko Forss
forskningsledare på tankesmedjan Tänk, och medlem i forskningsgruppen för det finska basinkomstförsöket

Ohto Kanninen
seniorforskare vid Löntagarnas forskningsinstitut i Helsingfors, gästforskare vid MIT och medlem i forskningsgruppen för det finska basinkomstförsöket

Harald Enoksson
nationalekonom och översättare

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen