Hem
Norrsken fångat på bild i Stockholm 15 januari. (Lisa Abrahamsson/TT)

Forskare: Vänta er fler norrsken – når max 2025

Under de senaste veckorna har det varit vanligt att norrsken synts i Stockholm och andra delar av landet där fenomenet annars brukar vara sällsynt. Orsaken är att solen befinner sig i en fas där vi kan förvänta oss ännu fler norrsken ”med ett maximum 2025”, säger forskaren Urban Brändström att DN.

Norrskenstrenden hänger samman med aktiviteten på solen, som går i cykler på elva år, och just nu är vi inne i en fas av allt större solvindar. Samtidigt är intresset för ljusfenomenet rekordstort i Sverige, enligt Calle Rosenqvist, chefredaktör på fototidningen Kamera & Bild som också driver bildsidan Norrsken på Facebook. Avancerade kameror och mobiltelefoner bidrar till trenden, tror han.

– Du måste hålla mobilen stilla när du fotograferar. Då kan du få det rätt schysst, säger han till TT.

bakgrund
 
Polarsken
Wikipedia (sv)
Uppslagsordet "Norrsken" leder hit. För andra betydelser, se Norrsken (olika betydelser) Polarsken är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler. Polarsken, latin aurora, på norra halvklotet kallas norrsken, latin aurora borealis, och på södra halvklotet sydsken, latin aurora australis. Det senare begreppet används dock sällan och norrsken används ofta (om än lite slarvigt) som en synonym till polarsken i allmänhet. Aurora är morgonrodnadens gudinna i den romerska mytologin. Det latinska namnet är alltså något missvisande eftersom polarskenet till skillnad från morgonrodnaden inte är reflekterat solljus.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen