Hem
Forskarnas bild av händelsen. (Adnan Azad)

Forskarnas upptäckt: Pyton äter upp annan pyton hel

För första gången har man observerat att en burmesisk pytonorm ätit en nätpytonorm. Det skriver forskare i en artikel i Reptiles & Amphibians.

Händelsen inträffade i Chittagong i Bangladesh. Ormarna tillhör två av världens största arter av ormar och är i det aktuella fallet strax över tre meter långa.

Nätpytonromen, som var något större än angriparen, försökte slå tillbaka genom att kväva den burmesiska pytonormen men tvingades till slut ge upp och slukades med huvudet först tills bara svansen stack ut ur munnen.

– Det är väldigt ovanligt att hitta ormarna i samma områden, säger Ashikur Rahman Shome, zoolog som är medförfattare till studien, till Live Science.

karta
 
Burmesisk pyton
Wikipedia (sv)
Burmesisk pyton (Python bivittatus) är en ormart som tillhör familjen pytonormar och släktet python. Den är en av de fem största ormarterna i världen. Fram till 2009 var den klassificerad som en underart till tigerpytonormen, men räknas numera som en egen art.
 
Nätpyton
Wikipedia (sv)
Nätpyton där nät refererar till dess nätformade teckning eller gallerpyton (Malayopython reticulatus) är en pytonorm som är världens längsta orm. De lever i Sydostasien och blir i regel 3-6 meter långa. Exemplar på över 7 meter har dock påträffats.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen