Förslaget: Låt Reinfeldt efterträda Maud Olofsson
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) föreslås bli ny styrelseordförande för branschorganisationen Visita. Det rapporterar tidningen Besöksliv.
– Jag är glad och hedrad över frågan och har meddelat valnämnden att jag står till förfogande, kommenterar Reinfeldt.
Om han blir vald så efterträder han sin tidigare regeringskollega Maud Olofsson (C), som suttit på posten i åtta år.
bakgrund
Fredrik Reinfeldt
Wikipedia (sv)
John Fredrik Reinfeldt (svenskt uttal: [/'rajn'fɛlt/]), född 4 augusti 1965 i Österhaninge i Stockholms län, är en svensk civilekonom, föreläsare, författare och före detta politiker (moderat). Han var partiledare för Moderaterna från 2003 till 2015 och Sveriges statsminister mellan åren 2006 och 2014.
Som partiledare lanserade Reinfeldt programmet De nya Moderaterna 2005 och var en av de drivande i formandet av det borgerliga samarbetet Allians för Sverige 2004. Näst efter E.G. Boström under 1890-talet är Reinfeldt den icke-socialdemokratiske statsminister som haft den längsta oavbrutna ämbetstiden i Sverige.Fredrik Reinfeldt lämnade sin statsministerpost efter riksdagsvalet 2014, avgick som riksdagsledamot 31 december 2014 och avgick som partiledare för Moderaterna 10 januari 2015.
bakgrund
Maud Olofsson
Wikipedia (sv)
Maud Elisabeth Olofsson, född Olsson den 9 augusti 1955 i Arnäsvall i Arnäs socken i Ångermanland, är en svensk politiker (centerpartist). Hon var partiledare för Centerpartiet mellan 19 mars 2001 och 23 september 2011, riksdagsledamot 2002-2011 och näringsminister 2006-2011. Under mandatperioden 2006-2010 var hon även vice statsminister.
Olofsson meddelade den 17 juni 2011 att hon i september 2011 skulle ställa sin plats som partiordförande till förfogande, och den 23 september efterträddes hon av Annie Lööf.
Olofsson är sedan 2012 ordförande i branschorganisationen Visita.
bakgrund
Visita
Wikipedia (sv)
Visita är branschorganisation och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen och representerar över 8 000 arbetsplatser som tillsammans står för merparten av besöksnäringens totala omsättning. Som en samlande kraft för besöksnäringen arbetar Visita för att lagar, regler och affärsvillkor ska utformas så att näringen ges ännu bättre möjlighet att inta en väl framskjuten position i Sverige och internationellt.
Som bransch- och arbetsgivarorganisation har Visita två huvudsakliga verksamhetsområden: branschfrågor och branschpolitik samt arbetsgivarfrågor och förhandlingar med fackliga motparter. Inom ramen för branschfrågor bevakas lagstiftning och regleringar inom besöksnäringsområdet. Visita informerar sina medlemmar och dess omvärld, svarar på remisser och är branschens samlade röst i många olika sammanhang. Visitas medlemmar finns bland företag verksamma inom hotell, restaurang, spa, camping, stugbyar, skidliftar, casino, djurparker, nöjesparker, destinationsbolag, turistbyråer, catering, storhushåll, personalmatsalar och aktivitetsföretag. Visita leds av en styrelse med representanter från medlemsföretagen.
Organisationen ansvarar även för den svenska delen av den europagemensamma hotellklassificeringen där sexton länder enats om ett reglemente bestående av 270 kriterier . Årliga inspektioner görs på samtliga klassificerade hotell.
Inför valet 2014 drev Visita kampanjen Dubbelstöten, för att försöka stoppa såväl höjd restaurangmoms som höjda arbetsgivaravgifter för unga. Resultatet blev att momsen bibehölls på samma nivå, men arbetsgivaravgiften för unga har höjts successivt.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen