Första afroamerikanen upphöjd till ny kardinal
Påven Franciskus har för första gången upphöjt en afroamerikan till kardinal. Detta sedan Wilton Gregory från Washington under en ceremoni på lördagen svurits in som en av 13 nya kardinaler, skriver Reuters.
Bland dessa 13 finns även namn från Brunei och Rwanda, länder som aldrig tidigare haft någon med ämbetet.
Påven Franciskus har nu utsett 57 procent av de 128 kardinaler som tillåts rösta om vem som ska ta över efter honom.
bakgrund
Kardinal
Wikipedia (sv)
Kardinal är en titel i Romersk-katolska kyrkan för dem som ingår i kardinalkollegiet, och bistår i den egenskapen påven i ett givet ämbete eller, i egen person eller som del av kollegiet, fungerar som påvligt råd. Kardinaler kan tillhöra såväl den romerska som katolska östkyrkor.Kardinalatet är till skillnad från biskopsämbetet ingen vigning utan en värdighet. Kardinalerna utgör kardinalskollegiet och sammanträder efter påvens död i den valkorporation, konklaven, som har till uppgift att utse ny påve. Sedan Paulus VI äger endast de som ännu inte fyllt 80 år rösträtt (motu proprio Ingravescentem Aetatem den 20 november 1970).
Per den 28 november 2020 består kardinalkollegiet av 229 kardinaler, av vilka 128 har rätt att delta i påveval, så kallade kardinalelektorer. Den äldste levande kardinalen är Albert Vanhoye, född 1923. Den 21 maj 2017 utnämndes Anders Arborelius, som förste svensk någonsin, till kardinal. Arborelius blev officiellt kardinal vid ett konsistorium den 28 juni samma år.
Ordet kardinal kommer av latinets cardinalis, vilket betyder ’viktig’, ’huvud-’, ytterst av cardo, ’dörrtapp’, ’huvudpunkt’, ’kärna’.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen