Hem
Arkivbild. (Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Förstföderskor i Stockholm ofta äldre än i glesbygden

Enligt statistiken är det flera års skillnad mellan de kommuner i Sverige som har högst och lägst ålder på förstföderskor, skriver TT. I Stockholm och i huvudstadens mer välbärgade kranskommuner föder kvinnor i snitt sitt första barn när de närmar sig 32 års ålder. Medan kvinnor i exempelvis Filipstad, Vingåker, Tranås och Lindesberg i snitt blir mammor för första gången när de just passerat 25.

Enligt Tollebrant beror skillnaderna till stor del på kvinnornas utbildningsnivå.

– En kommun som ligger i en utflyttningsbygd har ofta lägre ålder på förstföderskor. Det är för att de som bor kvar är de som inte åker i väg och pluggar på universitet. De får ofta barn tidigare, eftersom de är etablerade på arbetsmarknaden redan när de är drygt 20 år, säger Johan Tollebrant.

Medelåldern för förstföderskor i Sverige 2016 var 29,15 år och förstagångspapporna var i snitt 31,49 år, enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen