Hem
Sablar modell 1893 (Dan Hansson / SvD / TT)

Försvaret köper in sablar för uppåt 50 miljoner

Många av Försvarsmaktens sablar är från 1800-talet, men tusentals nya sablar för över 50 miljoner kronor kan köpas in för att täcka behovet, rapporterar P4 Jönköping.

Det är Försvarets materielverk som genom ett nytt kontrakt öppnar möjligheterna för Försvarsmakten att handla in sablarna.

– De sablar som vi har i dag är rent ut sagt skrot i många fall. Nu lägger vi oss i ett nolläge, vi skaffar Försvarsmaktens bedömda behov, säger Major Hans Augustin som är ceremoniofficer vid Livgardet.

Försvaret vill slippa transportera sablar när de används i parader och ceremonier i olika delar av landet, av den anledningen ska sablarna bli fler.

Fakta

Den första leveransen av sablar, som är planerad till hösten, omfattar 1 290 tysktillverkade sablar för drygt 17 miljoner kronor.

Enligt avtalet, som tecknats genom Försvarets materielverk, FMV i april, kan Försvarsmakten under de kommande 5 åren välja att köpa ytterligare 2 580 sablar från samma leverantör.

Totalt omfattar kontraktet 59,9 miljoner kronor, men i praktiken är det max 52 miljoner Försvaret kommer handla för, eftersom FMV, när kontraktet skrevs, lade till 1 920 svarta baljor (sabelfodral) som ett alternativ. Nu har Försvaret bestämt sig för kromade baljor.

Försvarsmakten betalar i snitt 13 350 kronor för en sabel med balja.

bakgrund
 
Sabel
Wikipedia (sv)
Sabel är ett blankvapen (huggvapen), från början med krökt, oftast eneggad klinga och asymmetriskt fäste. På flera sabelmodeller är parerstången utvecklad till en skålformig parerplåt som täcker en stor del av handen. Sabel har sedan 1800-talet i Sverige varit en gemensam benämning på alla i militärt bruk varande längre sidovapen, vare sig dessa har krökt eller rak klinga.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen