Hem
Kim Budil, chef för Lawrence Livermore National Laboratory, i samband med genombrottet i december. (J. Scott Applewhite / AP)

Framgång för fusionsenergi – nettoenergivinst på nytt

Forskare vid ett federalt labb i Kalifornien har för andra gången lyckats åstadkomma nettoenergivinst i jakten på fusionsenergi, alltså skapat mer energi än vad som förbrukats i processen. Det bekräftar en talesperson för The Guardian.

Forskarna lyckades utvinna mer energi den här gången än vid det historiska genombrottet i december 2022. I fusionsprocessen sammanförs två atomkärnor till tyngre kärnor. Detta sker naturligt i solen, men för att skapa fusion på jorden måste enormt mycket energi tillföras. Resultaten från det nya försöket analyseras fortfarande.

Financial Times konstaterar att drömmen om obegränsad koldioxidfri energi lever. En jättefördel med fusion är nämligen att det inte leder till några utsläpp av växthusgaser.

I traditionella kärnreaktorer används i stället fission, en process som klyver atomkärnor. Kvar blir då kärnavfall.

 
Kärnfusion
Wikipedia (sv)
Kärnfusion är den process då atomkärnor smälter samman och bildar större och tyngre kärnor. På grund av de små atomkärnornas låga bindningsenergi per nukleon kan man "tjäna" (frigöra) energi om man slår ihop två små kärnor till en tyngre. I stjärnor förekommer kärnfusion i mitten av stjärnan, och det är detta som är deras energikälla. På jorden förekommer fusion i större omfattning endast i vätebomber, men mycket pengar och forskning har lagts ner på att kunna använda fusion som praktisk användbar energikälla, precis vad som har skett med fission (kärnklyvning). För att fusion ska kunna ske måste först extrema temperaturer och tryck uppnås, vilket bland annat den planerade reaktorn ITER ska försöka åstadkomma. Att kunna genomföra fusion under mindre extrema förhållanden och skala vore en upptäckt med ännu längre gående konsekvenser för världens energiförsörjning, se vidare kall fusion. Ur fusionsprocessen kommer energi framförallt ut som kinetisk energi för kärnor, neutroner och andra partiklar. Dessutom frigörs en del gammastrålning. Ordet fusion förekommer i svensk media sedan 1952.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen