Hem
Två män från Syrien håller upp skyltar med texten ”Vi är emot sexism” och ”Vi respekterar tyska värderingar” vid en demonstration utanför centralstationen i Köln förra veckan. (TT)

Frändén: Efter Köln och Kungsan blev alla experter

Det finns två uppenbara fallgropar när man pratar om kvinnors utsatthet i världen, skriver Johanna Frändén i en krönika i Aftonbladet. Dels att förneka geokulturella faktorer och dels att tro att kvinnoförtryck är något som händer ”där borta”. ”Debatten efter festivalen i Kungsträdgården lyckades självklart trampa ned i båda”.
Efter Köln och Kungsträdgården blev ”en hel hop tyckare” självutnämnda experter på att tolka gruppbeteende hos unga män, skriver hon. ”Det var ett kompetensområde som man inte alls visste att svenska ledarskribenter satt och tryckte på.”
Det räcker med att titta sig i spegeln för att inse att nationella kulturer inte är så rätvinkliga, skriver Frändén. ”Varför har vi aldrig haft en kvinnlig statsminister när ett ­tiotal afrikanska länder har det? Hur kan Pakistan 2015 ha fler kvinnor som hörs i media än ­Sverige?”

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen