Friad för skakvåld – men får inte träffa sonen
Hussain Al-Bathush har friats av hovrätten, efter att tingsrätten dömde honom för att ha skakat sin fyra månader gamla son, rapporterar Expressen. Men han får fortfarande inte träffa sin son – som nu är två är gammal.
Pappan hade hittat sonen medvetslös och säger sig i panik ha försökt väcka honom, ”inte så kraftigt”.
Ett antal domar gällande skakvåld mot spädbarn har rivits upp i Sverige de senaste åren, efter att de vetenskapliga beläggen för ”shaken baby syndrome” ifrågasatts.
Men trots en friande dom är sonen fortsatt omhändertagen av socialtjänsten i Helsingborgs kommun.
bakgrund
En internationellt omtvistad diagnos
Wikipedia (sv)
Shaken baby syndrome (SBS), är en sjukdomsbild som först identifierats 1946 av Dr John Caffey som en whiplashliknande skada som åsamkas spädbarn genom att en vuxen utsätter barnet för skakning. Små barns huvuden är förhållandevis tunga och stora och nackmusklerna är inte färdigutvecklade. 1972 populariserade Dr Caffey populariserade termen whiplash shaken baby syndrome.
Det drabbar mellan 1 200 och 1 600 barn varje år i USA. Omkring 25 %-30 % av offren dör av skadorna. Det är den näst vanligaste dödsorsaken för personer i den åldern. De som överlever kan drabbas av nedsatt motorik, utvecklingsstörning, epilepsi, blindhet eller få beteendestörningar.
De flesta drabbade är yngre än 6 månader och sällan över ett år. Shaken baby syndrome drabbar spädbarn ur alla samhällsklasser och kulturer.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen