Frida Hansdotter. TT
Alpina världscupen

Frida Hansdotter avslutar karriären: ”Tack för mig”

Den svenska alpinstjärnan Frida Hansdotter avslutar karriären, skriver Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande. I en kommentar skriver Hansdotter att det är med lite vemod som hon tackar för sig.

”TACK FÖR MIG! Efter 15 år i Världscupen är det dags för mig att säga hejdå”, skriver Hansdotter.

”Min passion för skidåkning kommer alltid finnas där och vara en stor del i mitt liv! Och som den tävlingsmänniska jag är så kommer jag mest av allt sakna adrenalinet och pirret på start inför ett stort mästerskap!” fortsätter hon.

33-åringen vann ett OS-guld, fem VM-medaljer, en seger i slalomcupen och fyra världscupsegrar under sin alpina karriär, skriver SVT Sport.

Hela Hansdotters meddelande

TACK FÖR MIG!

Efter 15 år i Världscupen är det dags för mig att säga hejdå. Jag har rest världen över tack vare skidåkningen, pushat mig själv till gränser jag inte visste fanns, nått höjder jag knappt kunnat drömma om, träffat fantastiska personer längs vägens gång. Det har varit en helt fantastisk resa och skidåkningen har gett mig så otroligt mycket!

Det är såklart med lite vemod jag tackar för mig - jag älskar min skidåkning och att testa mina gränser för att se hur långt jag kan nå har alltid sporrat mig och varit det jag älskat.

OS i Pyeongchang och VM på hemmaplan har varit mina stora mål de senaste säsongerna och jag har då inte velat fundera så mycket på tiden som kommer efter. All energi och fokus har legat på min uppgift att lyckas med mina mål. Men den här säsongen har jag inte känt samma hunger och driv som tidigare, det har omedvetet smugit sig på under säsongens gång. På något underligt skönt vis känner jag mig nöjd. Jag är väl medveten om vad som behövs genomföras för att nå höga mål och hur mycket tid jag har lagt ner de senaste åren på att vara en av världens bästa skidåkare. För att slåss om segrar behöver jag vara beredd att ge 120% och lite till. När jag säger det till mig själv känner jag inifrån att det här är rätt beslut. Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar.

Jag har fightas i den absoluta världstoppen de senaste 7 åren, har hittills tagit 35 pallplatser, 3 individuella VM medaljer + två lag och 1 OS guld. Det är inget jag lagt sådan stor vikt i tidigare för jag har alltid haft nya mål i sikte :) men nu när jag summerar min karriär kan jag inte annat än vara stolt över vad jag åstadkommit!!

Och på tal om åstadkommit så hade jag aldrig tagit mig så långt utan ett fantastiskt stöd från hela teamet runt omkring mig och min underbara familj. Alla mina lagkamrater jag haft genom åren som gjort att 200 resdagar om året känns som ett privilegium mer än börda. Tack till alla er!

Min passion för skidåkning kommer alltid finnas där och vara en stor del i mitt liv! Och som den tävlingsmänniska jag är så kommer jag mest av allt sakna adrenalinet och pirret på start inför ett stort mästerskap!

Nu ska jag njuta av mina sista två tävlingshelger, först Spindleruv Mlyn i Tjeckien nu till helgen och sedan finalen i Andorra!

Stor kram Frida

Toppnyheter

Mesdars rutt. Marinetraffic.com
Spänningarna i Hormuzsundet

Storbritannien: Iran har beslagtagit ett andra fartyg

Iran har beslagtagit ett andra fartyg i Hormuzsundet, säger Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt i ett uttalande, rapporterar CNBC.

– Jag är extremt oroad, säger Hunt i uttalandet.

– De här beslagen är oacceptabla. Det är nödvändigt att navigationsfriheten upprätthålls och att alla fartyg kan röra sig fritt i regionen, fortsätter han.

Det är nu det brittiskägda Liberiaflaggade fartyget Mesdar som har beslagtagits. Det skedde enligt Reuters bara 40 minuter efter det att ett svenskägt brittiskflaggat fartyg beslagtagits i området.

1 tim
Fartygets rutt enligt marinetraffic.com/arkivbild på en amerikansk marinsoldat. Marinetraffic.com/TT
undefined

Iran: Vi har beslagtagit en svenskägd oljetanker

Iran har beslagtagits ett brittiskflaggat fartyg tillhörande svenska bolaget Stena Bulk i iranska vatten, rapporterar AFP. Enligt Irans revolutionsgarde hade fartyget brutit mot ”internationella sjöfartsregler”. Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med fartyget.

Oljetankern sågs plötsligt tvärt byta kurs i Hormuzsundet med riktning mot den iranska ön Qeshm, skriver The Guardian. Bilder från marinetraffic.com visar hur fartyget kraftigt girar styrbord.

23 personer uppges befinna sig ombord på fartyget.

3 tim
Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
undefined

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

2 tim
Läs mer om Spänningarna i Hormuzsundet
Boris Johnson och Donald Trump. TT
Storbritanniens framtid

”Johnson värre än Trump – farligt språng in i mörkret”

Samtidigt som världens medier fokuserar på de senaste slitningarna mellan USA och Storbritannien kan relationen länderna emellan snart vara bättre än någonsin. Det beror på att USA:s president Donald Trump och Boris Johnson, som är favorit till att bli ny premiärminister i Storbritannien, verkligen gillar varandra, skriver historikern Lee Cohen i The Hill.

”I verkligheten är vi på väg mot ett samarbete som vi har inte haft sedan åren med Reagan och Thatcher”, skriver han.

Men det finns en tydlig skillnad mellan Trump och Johnson, skriver Patrick Cockburn i en analys i The Independent: Johnson är farligare. Trump tog över ett land som redan var det mäktigaste i världen, men om Johnson får jobbet som premiärminister tar han över ett land med stukat självförtroende.

”I Storbritannien är den politiska polariseringen som härrör från brexit mycket nyare, djupare, osäkrare och innebär ett mycket riskabelt språng in i mörkret”, skriver Cockburn.

Han menar att han brukar värja sig för jämförelser med 1920- och 1930-talet, men att han nu ser tydliga likheter.

21 min
Boris Johnson till höger. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU kan ge Johnson mer tid till brexitförhandlingar

EU förbereder ett erbjudande till Boris Johnson som ska ge parterna mer tid att nå en överenskommelse om ett utträdesavtal. Det rapporterar The Guardian.

Den ”tekniska förlängningen” av brexit från den 31 oktober ska samtidigt säljas in till brittiska EU-skeptiker som ett erbjudande om mer tid åt förberedelser för ett avtalslöst utträde.

Syftet är att hjälpa Johnson, som förmodas väljas till ny ledare för Torypartiet i veckan, att hålla ihop sitt parti.

– Det kommer att beskrivas som en ”teknisk förlängning” för att Boris inte ska tappa ansiktet, säger en högt uppsatt EU-källa till tidningen.

1 tim
Läs mer om Storbritanniens framtid
Trumps USA Gripandet av Asap Rocky
Donald Trump/Stefan Löfven.  TT.
Trumps USA Gripandet av Asap Rocky

”Ska ringa Sveriges väldigt talangfulle statsminister”

Donald Trump kommer att ringa Sveriges statsminister Stefan Löfven för att försöka hjälpa rapparen Asap Rocky, skriver USA:s president på Twitter.

På fredagskvällen twittrar han att han just talat med artisten Kanye West om vännens häktning.

”Jag kommer att ringa Sveriges väldigt talangfulle statsminister för att se vad vi kan göra för att hjälpa Asap Rocky. Så många människor skulle vilja se det här löst fort!”

Asap Rocky misstänks för en misshandel i Stockholm.

1 tim
USA:s vice utrikesminister med ansvar för konsulära frågor Carl Risch (th) Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert om USA:s närvaro i fallet: Synnerligen ovanligt

Att USA skickar toppdiplomaten Carl Risch till Sverige för att diskutera häktningen av rapartisten Asap Rocky är synnerligen ovanligt. Det säger Jan Hallenberg, utrikesexpert vid Utrikespolitiska institutet, till Dagens Nyheter.

Risch träffade under fredagen företrädare för svenska UD, och Hallenberg menar att det tyder på att regeringen i USA vill markera mot Sverige.

– Stormakten utgår alltid från att deras system är överlägset och att alla andra ska rätta sig in i ledet, säger han till tidningen.

Hallenberg tar upp att man i USA kan betala borgen och att Rocky som är rik hade varit ute ur häktet efter åtta timmar, vilket är annorlunda gentemot hur det fungerar i Sverige där en person kan sitta häktad ganska länge.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Alexander Norén och Henrik Stenson. Bildbyrån
British Open

Tätkänning för Stenson och Norén: Alla förutsättningar

Svenskduon Alexander Norén och Henrik Stenson är båda fem slag från ledning i British Open, rapporterar Radiosporten.

Norén gick fredagens runda på 71 slag och Stenson gick två under par på 69.

– Jag tycker att jag spelar bra från tee, träffar nog med fairways och får lite bättre flykt med drivern. Så det finns alla förutsättningar, säger Stenson till radion.

Leder gör JB Holmes från USA och Shane Lowry från Irland.

1 tim
Alex Norén.  Christer Höglund / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Strålande start för svenske Alex Norén i British Open

37-årige Alex Norén ligger bra till i British Open efter att ha inlett starkt, rapporterar Sportbladet. Norén har tidigare befunnit sig i en svacka och inte presterat på topp. Men nu vänder det för spelaren.

– Jag har försökt tänka på vad det var som gjorde att jag spelade bra förut. På senare tid har jag försökt förbättra vissa delar av spelet som jag ändå inte känner mig bekväm med att använda på banan, säger Norén till tidningen.

Igår 12:59
Läs mer om British Open
Bärgning av flygplanet. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Flygplansmodellen stoppas inom EU efter kraschen

Flygplansmodellen som var inblandad i kraschen i Umeå stoppas från att flyga inom EU, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

”Tidiga rapporter visar att en vinge kan ha lossnat från flygplanet innan det störtade, men roten till olyckan är inte fastslagen”, meddelar den europeiska luftfartsmyndigheten Easa.

Myndigheten skriver att man fått information om att flygplanstypen Gipps Aero GA8 Airvan kommer att stoppas i Australien från den 20 juli och två veckor framåt och att man från europeiskt håll därför också stoppar den. Nio personer dog i kraschen förra helgen.

3 tim
Blommor utanför grindarna till fallskärmsklubben i Umeå, där samtliga omkomna var medlemmar. Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: Dödsoffren i flygolyckan identifierade

Den officiella identifieringen av de nio personer som omkom på flygplanet som kraschade i Umeå är nu klar, skriver polisen på sin hemsida.

Totalt var det två kvinnor, 26 respektive 40, och sju män mellan 20 och 55 år, som klev ombord på planet för att hoppa fallskärm. En av männen var pilot.

Samtliga ombord på planet bodde i Umeå, en av dem hade dock ursprung från ett annat län. En av personerna ombord hade också dubbelt medborgarskap.

De anhöriga till offren är underrättade. Inga ytterligare uppgifter kommer att lämnas om offren.

Idag 11:35
En helikopter bärgar vrakdelar från flygplanet. TT
undefined

Flygplanet i Umeå har bärgats – ska undersökas

Flygplanet som störtade utanför Umeå i söndags har bärgats från olycksplatsen, skriver TT. Planet och vrakdelarna ska nu vidare till Strängnäs för att undersökas.

Bärgningen påbörjades vid 13.30-tiden på onsdagen och en helikopter med kedja användes för att flytta delarna från ön Storsandskär till fastlandet.

Polisen har under dagen bistått Haverikommissionen med dykare i vattnet och drönare i luften i sökandet efter vrakdelar. Polisen är även intresserad av tips och iakttagelser från allmänheten om man hittar föremål.

– Man får absolut inte vidröra eller flytta föremålen, det gäller även delar som ligger i vattnet, säger Malin Axroth, polisens presskommunikatör, till TT.

17 jul
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå
Pererik Åberg/illustrationsbilder. TT.
Sommarvädret

Meteorolog varnar för åska i helgen: Ha inte benen isär

På många håll i landet har det mullrat under fredagen – och åskan ser ut att fortsätta över helgen och in i nästa vecka, enligt SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Han delar också med sig av goda råd att ta till när det åskar, bland annat att hålla sig borta från den högsta punkten och att inte ge sig ut på sjön.

– Du ska inte heller ha benen isär, för då kan det bildas en spänning mellan benen. Det är därför det ibland kan dö massa kor i en hage. Sitt på huk med benen ihop.

2 tim
Illustrationsbilder.  TT.
undefined

Högsommarvärmen drar in: ”Chans på över 25 grader”

Efter en kylig inledning på juli stiger temperaturen igen – i nästa vecka kan det bli uppåt 30 grader, rapporterar Aftonbladet.

Enligt vädertjänsten Forecas meteorolog Ian Engblom täcker ett högtryck stora delar av landet från mitten av nästa vecka.

– Det finns en chans på temperaturer över 25 grader på flera håll, både tisdag och onsdag. Det kan hända mycket framåt, men det kan inte helt uteslutas att vi kommer upp i 30.

Men först väntar regn i stora delar av landet under helgen.

Idag 14:40
Illustrationsbild. TT
undefined

Kalla juli är förbi – efter helgen kommer värmen

Efter en ovanligt kall juli hittills är värmen och solen på väg tillbaka. Redan till helgen passerar temperaturerna över 20 grader på flera håll i landet, men inte förrän efter helgen kommer den riktiga värmen, skriver Expressen.

– Ja, det ser ut som att Medelhavsvärmen kommer att ta sig hela vägen upp till Sverige i nästa vecka, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm.

Framför allt från tisdag blir det riktigt varmt med temperaturer på mellan 20 och 25 grader, men det kan bli varmare än så i södra Sverige.

Igår 19:16
Läs mer om Sommarvädret