Hem
EU-kommissionär Cecilia Malmström har jobbat hårt för avtalet. (Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Frihandelsavtal mellan EU och Kanada undertecknat

Kanadas premiärminister Justin Trudeau och den europeiska unionens ledare undertecknade på söndagen slutligen det omdebatterade frihandelsavtalet Ceta.

In i det sista var det oklart om det skulle bli något avtal då den belgiska regionen Vallonien motsatte sig avtalet av oro för vad det kommer få för följder för jordbruket. Efter garantier om att internationella investerare inte kommer kunna tvinga regeringar att ändra lagar gav Vallonien till sist grönt ljus och Belgien kunde som sista EU-land skriva under avtalet.

Ett hundratal Ceta-motståndare hade samlats utanför Justus Lipsius-byggnaden i centrala Bryssel där EU-ledningen och Kanadas premiärminister träffades för att skriva under avtalet, som varit under förhandling i sju år.

– Det här är en viktig dag för EU och Kanada. Vi sätter internationella standarder som kommer att behöva följas av andra, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på väg in till mötet.

Det här innebär avtalet

 
Comprehensive Economic and Trade Agreement
Wikipedia (sv)
Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) är ett föreslaget handelsavtal mellan Kanada och EU. Förhandlingarna slutfördes i augusti 2014, men avtalet behöver godkännas av Ministerrådet, EU-parlamentet och alla EU:s medlemsländer för att bli giltigt inom hela EU. Om det skulle antas fullt ut så skulle 98 procent av tarifferna mellan EU och Kanada avvecklas. Likt andra stora handelsavtal har även Ceta blivit hett omdebatterat och kritiserat, inte minst av vänsterdebattörer.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen