Hem
Både torskar och tumlare kan hotas av gifterna från havsbottnen som virvlade upp med gasen från Nord Stream-explosionerna. (Danska Forsvaret/ Björn Larsson Rosvall/TT)

Gamla giftsynder till ytan vid Nord Stream-explosion

En gigantisk mängd skadliga gifter virvlade upp från havsbotten då Nord Stream-rören sprängdes, och de kan skada havsmiljö och djurliv. Det framgår i en färsk undersökning vid Århus universitet, enligt Danmarks radio.

Metangasen som bubblade ut från rören var inte så farlig, även om mängderna var stora. Men i vattenpelaren följde mycket stora mängder av gamla gifter som sedan decennier har lagrats på havsbottnen.

Det handlar om förorenat sediment med bly och TBT, från fartygens bottenfärger, säger seniorforskare Hans Sanderson vid Institutet för miljövetenskap vid Aarhus universitet.

Danska miljövårdare befarar en kedjereaktion som skadar hotade arter. Explosionen inträffade i närheten av Bornholmsdjupet där torsken fortplantar sig. Många tumlare befaras också ha dött eller fått hörseln skadad, om de varit i närheten av explosionen.

bakgrund
 
Östersjön
Wikipedia (sv)
Östersjön, även kallad Baltiska havet eller Baltiska sjön, är ett cirka 413 000 kvadratkilometer stort och upp till 459 meter djupt innanhav med bräckt vatten, beläget i norra Europa. Östersjön gränsar politiskt i väster till Danmark och Sverige, i öster till Finland, Ryssland, Estland, Lettland och Litauen, i söder till Polen och Tyskland. Utfartsleder är genom Öresund, Lilla Bält och Stora Bält. Vid Åland avgränsas ett särskilt bäcken som kallas Bottenhavet. Vid Umeå finns ännu ett smalt ställe, Norra kvarken, som skiljer Bottenhavet från Bottenviken. Från den egentliga Östersjöns norra del sträcker sig åt öster Finska viken (mellan Finland och Estland) och Rigabukten. Vid stränderna och i skärgårdarna är stora delar av Östersjön om vintrarna täckta med is. Bottenviken är alltid helt isbelagd under delar av vintern, likaså de inre delarna av Finska viken. Bälten och Öresund är vissa år överfrusna med drivis och packis. I Östersjön finns flera större öar, som Gotland, Öland (Sverige), Bornholm (Danmark), Dagö, Ösel (Estland), Åland (Finland) och Rügen (Tyskland). Några av de stora floder som mynnar i Östersjön är Neva, Wisła, Oder, Daugava, Njemen, Dalälven, Torneälv, Kemi älv, Ule älv och Narva. Av dessa är Neva den vattenrikaste som ansvarar för cirka 20 procent av Östersjöns sötvattentillskott.Ebb och flod är i princip osynliga i Östersjön på grund av att skillnaden är 15 centimeter. Högvatten med upp till 3 meter över medelvärdet (i Finska viken ibland 4 meter) och lågvatten med upp till 2,5 meter under medelvärdet uppstår till följd av lufttrycksskillnader och vindens aktivitet.De största städerna vid Östersjökusten är Sankt Petersburg (Ryssland), Stockholm, (Sverige) Helsingfors (Finland), Kiel, Rostock (Tyskland), Gdańsk (Polen), Riga (Lettland), Szczecin, Gdynia (Polen), Kaliningrad (Ryssland), Tallinn (Estland) och Klaipėda (Litauen); ibland räknas även Köpenhamn (Danmark) och Malmö (Sverige), då även Öresund ofta räknas in. De fiskarter som utgör de kvantitativt största fångsterna i Östersjön är skarpsill, strömming och torsk. Ekonomiskt står även laxfångsten för ett betydande värde.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen