Gripen E visades upp förra året. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Gamla plan behålls – Gripen E fördyras 400 miljoner

Regeringen har godkänt att utvecklingen och byggandet av den nya stridsflygplanmodellen Gripen E blir dyrare än ursprungligen beräknade 36 miljarder. Saab har nu fått en beställning från FMW på 400 miljoner kronor som tillägg till ordern från 2103, rörande inköp av ny materiel, berättar Direkt.

Anledningen bakom tilläggsbeställningen är att man har ändrat på den ursprungliga planen att använda delar från den äldre modellen Gripen C/D till nya Gripen E. I stället kommer nu nya delar att tillverkas åt Gripen E så att C/D-planen kan fortsätta att användas i ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, skriver SvD Näringsliv.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset