”Gift är knivskarpt kuslig – kryper under huden på en”
Tove Ditlevsens autofiktiva roman ”Gift” blev en skandalsuccé när den gavs ut 1971, men hon är samtidigt den skandinaviska författare från mitten av 1900-talet vars influenser i dag syns tydligast, skriver Expressens recensent Ulrika Kärnborg.
Ditlevsen är uppriktig som ett barn när hon skriver om sina två första äktenskap och det tredje med maken Carl som gav henne petidin när han gjorde abort på henne – och hon blev både beroende av honom och av drogerna, skriver hon.
”’Gift’ är en knivskarpt kuslig bok som kryper under huden på läsaren”, skriver Kärnborg.
”Gift” är en läsvärd självbiografi där Ditlevelsen med en förtrollande röst berättar om det danska vardagslivet under tyska ockupationen, om kvinnors livsvillkor och klassamhället, skriver SvD:s Sebastian Lönnlöv.
Lönnlöv hoppas att en ny generation nu kan upptäcka Ditlevsen, även om Natur & Kultur endast valde att återutge den sista romanen i triologin.
Tone Schunnesson skriver i en recension i GP att trots Ditlevsens smärtsamma liv ser hon inte förluster som onödiga, eftersom livet finns för att tjäna litteraturen.
”Nej, allting förtjänas att undersökas, nyfiket och öppet, hur smärtsamt det än må vara.”
Läs recensionerna i länkarna nedan.
Om recensionssvepen
Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.
Om Omni-helg
Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.