Hem
(TT)

Glädjescener när AKP:s anhängare firade segern

AKP:s anhängare firar på gatorna i Turkiet att partiet återtar majoriteten i parlamentsvalet.
– Vi är ett parti som är öppet för alla. Det har visat sig att folkets vilja segrat och nu måste vi jobba hårt för att förvalta förtroendet, säger AKP-medlemmen Serpil Suzer till SR Ekot.
Förhandsanalyser och opinionsmätningar hade inte pekat på en fullt så stark seger för partiet. Många förklarar nu orsaken bakom resultatet med en längtan efter stabilitet i landet, men kritiker varnar för att AKP:s seger i stället kan ta Turkiet i en än mer auktoritär riktning.
I sitt segertal på söndagskvällen riktade sig premiärminister Ahmet Davutoglu till landets alla politiska partier.
– Låt oss arbeta tillsammans mot ett Turkiet där konflikter, spänningar och polarisering är icke-förekommande och där alla hälsar varandra i fredens tecken, sa han.

bakgrund
 
Rättvise- och utvecklingspartiet
Wikipedia (sv)
Rättvise- och utvecklingspartiet, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) är Turkiets största politiska parti och är ett konservativt parti i ledet av många andra i den turkiska mitten-höger positionen. Partiet betraktas av många utomstående bedömare som moderat islamistiskt, men på senare år har även partiledningen fört det mot en alltmer öppen islamistisk riktning. Partiet beskrivs som relativt konservativt i sociala frågor men stödjer marknadsekonomi och anses ha bidragit till större öppenhet och fredliga relationer med omvärlden mer än sina föregångare och kritiker. AKP är varmt inställda till EU-medlemskap och anses ha bidragit till ytterligare demokratiska reformer i landet. Det har även fått en stor del av äran för den goda ekonomiska utveckling som präglat landets senare år, där den genomsnittliga inkomstsumman fördubblats 2002-2008, och korruption och fattigdom har minskat kraftigt. I dess första parlamentsval 2002 blev AKP största parti och bildade regering under ledning av partiledaren Recep Tayyip Erdoğan. Partiet segrade även i valet i juli 2007 med 47% av rösterna och återigen 2011 med hela 50%. I valet 2011 förlorade såväl AKP som Republikanska folkpartiet ett flertal mandat till oberoende grupper och Freds- och demokratipartiet efter upprepade oroligheter och händelser främst i Istanbul. De behöll dock sin tydliga majoritet med 327 mandat i parlamentet. Den 9 augusti 2014 valdes partiledaren Erdogan till Turkiets förste direkt folkvalde president med omkring 52% av rösterna och stärkte därmed ytterligare partiets inflytande i landet. Efter 13 år vid makten, och vad fler och fler kritiker hävdar är en alltmer auktoritär och intolerant ledarstil av President Erdogan, med vilket han i ökande grad ersatt partiets forna och mer pragmatiska riktning, förlorade AKP sin majoritet i parlamentsvalet 2015. Partiet blev tydlig segrare i valet med 41% men detta innebar ett stort tapp från de 50% man fick i 2011 års val. V
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen