Tech

Google har inlett användartester av AR-navigation

Google presenterade i samband med sin utvecklarkonferens I/O förra året en iögonfallande ny funktion för sin karttjänst Google Maps, närmare bestämt möjligheten att navigera med augmented reality. Kort sammanfattat går det ut på att man tittar på omgivningen genom telefonens kamera och får navigationsinstruktionerna projicerade ovanpå verkligheten.

Och nu har Google inlett användartester av funktionen i mycket begränsad omfattning. Det rapporterar The Verge.

En av de få personer som fått möjligheten att testa funktionen är Wall Street Journal-reportern David Pierce som beskriver det hela som ett ”enormt steg i rätt riktning för Google Maps”.

Toppnyheter

Polishuset i Linköping/Illustrationsbild. TT
Utrymningen i Linköping

Tusentals påverkas av larm om ett misstänkt farligt föremål – har detonerat

Flera hundra personer har fått evakueras från Ganisonsområdet i Linköping sedan ett misstänkt farligt föremål hittats i närheten av polishuset, skriver flera medier.

Vid 00-tiden skedde en detonation på platsen i samband med Nationella bombskyddets arbete. Det var dock fortfarande oklart när avspärrningarna kunde hävas. Omkring 3 000 personer berörs då de inte kan återvända till sina hem. Polisen hanterar insatsen som en särskild händelse och sjukhuset i staden har gått upp i stabsläge.

Det är oklart vad det rör sig om för föremål, men enligt uppgifter till Aftonbladet ska det vara en moped som är fylld med misstänkt sprängdeg.

Föremålet var stulet och skulle på eftermiddagen återlämnas till ägaren när man upptäckte att det påverkats på ett sätt som såg farligt ut. Nationella bombskyddet undersökte föremålet och beslutade om evakuering.

Igår 22:48
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgift: Rör sig om moped med misstänkt sprängdeg

Det misstänkt farliga föremålet som orsakar evakueringar i Linköping ska vara en moped med misstänkt sprängdeg, enligt uppgift till Aftonbladet. Dessutom ska sprängdegen ha varit täckt med spikar, enligt uppgifterna.

– Vi kan inte kommentera vad det är för föremål, säger Erik Terneborn, presstalesperson vid polisen, till TT.

Omkring 3 000 personer drabbas av avspärrningarna som upprättats och det var vid 23-tiden oklart när de kunde återvända hem. Föremålet var stulet och det var i samband med att det skulle lämnas tillbaka till sin ägare som man upptäckte att det såg farligt ut.

Igår 21:45
Läs mer om Utrymningen i Linköping
Mike Pence/demonstrationerna i Hongkong. TT
Hongkongprotesterna

USA och Kina i nytt ordkrig om protesterna i Hongkong

Det kommer bli svårare för Kina att få till ett handelsavtal med USA om situationen i Hongkong trappas upp till våldsamheter, säger USA:s vicepresident Mike Pence enligt Reuters.

– Vår regering kommer att fortsätta uppmana Peking att agera på ett humanitärt sätt och uppmana Kina och demonstranterna i Hongkong att lösa sina meningsskiljaktigheter på ett fredligt vis, säger Pence i ett tal.

Däremot anser Kina att USA:s ståndpunkt är oväsentlig och att landet inte kan ”påverka Pekings beslut om situationen i Hongkong”‚ står det på ledarplats i den kinesiska tidningen Global Times.

Igår 19:50
Illustrationsbild.  THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina använder Twitter för att så split i Hongkong

Twitter går ut med att över 900 konton har stängts av eftersom de, enligt bolaget, är del av en statlig kinesisk informationskampanj som syftar till att skapa oro i Hongkong.

Bland annat ska kontona ha spridit falsk information som underminerar legitimiteten för protesterna, uppger Twitter.

Twitter har också förbjudit kinesisk statsmedia att annonsera på plattformen.

Även Facebook meddelar att bolaget tagit bort misstänkta sidor och grupper efter att ha fått ett tips från Twitter.

Igår 18:50
För elfte söndagen i rad har ännu en demonstration arrangerats i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

1,7 miljoner deltagare på dagens demonstration

I dag hölls en fredlig demonstration i Hongkong och trots en allt hårdare ton från Fastlandskina och kraftigt regn ska 1,7 miljoner personer ha deltagit, rapporterar AP. Siffrorna kommer från arrangörerna själva och polisen uppger att de ännu inte har några egna siffror på hur många som deltagit.

Protesterna går i dag in på sin elfte vecka och arrangörerna har varit oroade över minskad uppslutning – men det hårdare tonläget verkar inte ha skrämt demonstranterna i Hongkong, skriver BBC.

18 aug
Läs mer om Hongkongprotesterna
Metropolitan Correctional Center i New York/Jeffrey Epstein. TT
Jeffrey Epstein-fallet

Myndighetschef sparkas efter Epsteins död i häktet

Chefen för Bureau of Prisons har tvingats bort från sin tjänst av New Yorks justitiekansler, på grund av omständigheterna kring traffickinganklagade miljardären Jeffrey Epsteins död, rapporterar Washington Post. Bureau of Prisons är den federala myndighet i USA som driver häktet Metropolitan Correctional Center, där Epstein begick självmord för drygt en vecka sedan.

Sedan tidigare har två vakter stängts av från sina tjänster och fängelsechefen omplacerats medan två utredningar av händelsen pågår.

Igår 17:43
Prins Andrew. Sang Tan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Prins Andrew ”förfärad” över Epstein-anklagelser

Storbritanniens prins Andrew är ”förfärad” över de sexbrottsmisstankar som riktats mot den numera avlidne Jeffrey Epstein, som umgicks med prinsen, skriver BBC. Det brittiska hovet gör uttalandet efter att en video på prinsen i Epsteins Manhattan-bostad publicerats.

”Hans kungliga höghet beklagar utnyttjandet av någon som helst människa och att påstå att han skulle delta i eller uppmuntra sådant beteende är avskyvärt”, står det i pressmeddelandet.

Buckingham Palace har tvingats förneka anklagelser om sexuella möten mellan prinsen och en vid tidpunkten minderårig flicka som utnyttjats i Epsteins påstådda sexring. Ett fotografi från 2001 visar de båda tillsammans.

Igår 07:13
Ghislaine Maxwell. TT
undefined

Brittisk societetskvinna huvudmisstänkt i fallet

Sexbrottsanklagade Jeffrey Epsteins vän, den brittiska societetskvinnan Ghislaine Maxwell, utreds som nyckelpersonen i den traffickingkrets som möjliggjorde våldtäkterna som miljardären misstänkts för, skriver AP. Enligt utredningen ska Maxwell ha skött arbetet kring hushållet på hans fastigheter – dit hon sedan rekryterade unga kvinnor att bli ”massörer” åt miljardären.

Ghislaine Maxwell är enligt AFP huvudmisstänkt i utredningen kring Epstein-fallet, men har ännu inte åtalats. Hon har tidigare förnekat anklagelserna. Sedan Epsteins död har hon inte synts till.

18 aug
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
Branden på Gran Canaria. Andres Gutierrez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Skogsbranden på Gran Canaria

Kanarieöarnas president: ”Det är en miljötragedi”

Skogsbranden som härjar på Gran Canaria – och tvingat omkring 9 000 personer att evakuera – är en av de största i landets historia, enligt Spaniens jordbruksminister Luis Planas.

– Det här är en miljötragedi, säger Kanarieöarnas president Angel Victor Torres enligt AFP.

Omkring 1 000 brandmän kämpar mot lågorna som får kraft av de höga temperaturerna, den starka vinden och låga luftfuktigheten i området.

Igår 20:21
Boende tittar på lågorna från skogsbranden.  DESIREE MARTIN / AFP
undefined

Svenska turister varnas efter svåra skogsbranden

Skogsbranden som härjar över tusentals hektar på Gran Canaria har tvingat omkring 8 000 personer att evakuera, skriver El Mundo. Men branden har än så länge liten påverkan på turisterna, uppger flera resebolag för nyhetsbyrån TT.

Researrangören TUI har dock valt att skicka sms till sina resenärer med en avrådan om att köra upp i bergen, där vägarna är avstängda till följd av branden. Resebolaget Ving har också stoppat vissa utflykter.

Svenska Eva Jansson Wendefors har ett hus på den södra delen av ön.

– Elden rör sig så i natt när jag vaknade kände jag att det luktade eld och det är flera mil bort, säger hon till Expressen.

Branden förvärras av det varma vädret och det befaras ta flera dagar innan den är under kontroll.

Igår 09:02
Bild från byn Moya.  BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Branden sprider sig – kan ta dagar att få stopp på

Den stora skogsbranden på Gran Canaria sprider sig och nu varnar myndigheter för att det kan ta flera dagar innan elden är helt under kontroll, rapporterar AFP. Under måndagen väntas temperaturen i området stiga ytterligare, vilket förvärrar situationen.

Branden ska enligt regionpresidenten Ángel Víctor Torres vara ”extremt våldsam” och ”instabil”. Ett område på runt 3 400 hektar ska ha eldhärjats, enligt Reuters, och 5 000 personer har evakuerats.

Igår 04:27
Läs mer om Skogsbranden på Gran Canaria