Göran Eriksson: ”DÖ kan spela roll efter valet 2018”
Med Decemberöverenskommelsen, DÖ, var regeringsfrågan ”löst – eller ’låst’ beroende på preferens”, något som än i dag splittrar alliansen, skriver SvD:s inrikespolitiske kommentator Göran Eriksson. Kristdemokraterna och även Moderaterna var kritiska till DÖ men kom aldrig till skott och därför gäller ”DÖ:s” principer fortfarande. ”Historien är inte slut, och regeringsfrågan är upplåst igen – det kan fortfarande spela roll efter valet 2018”, skriver Eriksson.
bakgrund
Decemberöverenskommelsen
Wikipedia (sv)
Decemberöverenskommelsen (ofta förkortat DÖ) var en överenskommelse mellan sex av svenska riksdagens åtta partier och ett resultat av regeringskrisen i Sverige 2014. Avsikten var att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande genom att regeringspartierna och alliansen kom överens om att ledaren för den största partikonstellationen skulle släppas fram som statsminister samt att minoritetsregeringar var garanterade att få igenom sin budget.
Decemberöverenskommelsen träffades den 27 december 2014 och var tänkt att gälla till valdagen 2022 (nästan 8 år), men upplöstes formellt redan den 9 oktober 2015, drygt nio månader efter att den träffats. Trots att den formellt upplöstes fortsatte den ändå att gälla i praktiken: Även efter att överenskommelsen hade fallit fortsatte Alliansen att släppa fram de rödgrönas politik.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen