Gott om solfläckar ligger bakom norrskenet i söder
De senaste dagarna har norrsken varit synligt betydligt längre söderut i Sverige än vanligt. Det beror på att vi just nu är på väg mot det som kallas för ”solfläcksmaximum”, förklarar SVT:s meteorolog Pia Hultgren.
Det inträffar med ungefär elva års mellanrum och innebär att antalet solfläckar på solen är stort, med mycket eruptioner som slungar laddade partiklar mot jordens atmosfär. Det skapar i sin tur norrsken.
Solfläcksmaximumet väntas den här gången inträffa mellan 2023 och 2026.
Samtidigt säger Calle Bergstrand som driver sajten Norrsken Sverige, att tisdagskvällen förmodligen inte blir lika spektakulär som de två föregående kvällarna.
– Det har varit två fantastiska kvällar men nu ser det ut att mattas av, säger han.
bakgrund
Polarsken
Wikipedia (sv)
Uppslagsordet "Norrsken" leder hit. För andra betydelser, se Norrsken (olika betydelser)
Polarsken är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen