Målningen i Rågsved. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Graffitifadäsen i Rågsved

Graffitiväggen i Rågsved kan komma att målas om

André Almqvist, en av konstnärerna bakom graffitiväggen “Highway” i Rågsved i södra Stockholm, öppnar för att göra om konstverket på nytt.

Han säger dock att det är en fråga att ta ställning till längre fram om det är så att det inte finns något annat alternativ för att rädda målningen.

Almqvist berättar även att verket vanställts tidigare, och om den blåa färgen som nu täcker målningen blir kvar, är det en del av verkets historia.

– Det är kul att målningen lever vidare i folks liv, det är inte bara en målning på väggen, säger han.

Toppnyheter

Bild från den kraftiga explosionen i Husby i Stockholm i går. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

Ledare: Vad är planen när de spränger för att döda?

Opinion Svensk kriminalpolitik breder ut sig på ledarsidorna i dag. Många politiker verkar inte förstå vilken allvarlig situationen landet befinner sig i, skriver Expressens ledarsida, som ändå tycker att det mest skrämmande är att våldsamheterna ännu kan bli värre.

”Än så länge tycks gärningsmännen rikta in sig på objekt – inte på människor. Vad är egentligen planen om de börjar spränga för att döda?” skriver tidningen.

Visst måste polis och socialtjänst ingripa när brott sker, men även tidiga insatser är centrala för att stoppa brottsligheten. Det skriver Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen.

”I det långa loppet handlar det också fortfarande om framtidsutsikter och om att bryta fattigdom. Välfärden är central”, skriver hon.

M-kopplade ledarskribenten Alice Teodorescu Måwe fokuserar på ungdomsrånen. I en ledartext i GP skriver hon att ”påfallande många” som ägnar sig åt detta har utländsk bakgrund, och hon varnar för att personer från den gruppen kan utsättas för kollektiv bestraffning.

1 tim
Ulf Kristersson (M), Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S). TT
undefined

M: Tryggheten är det enda regeringen bör fokusera på

Opinion Sverige kan lösa de problem som plågar landet med beslutsamhet, handlingskraft och fokus, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Aftonbladet Debatt.

”Allt annat borde nu läggas åt sidan, för att människor ska kunna känna sig trygga i sina hem och när de är ute med sina barn på stan”, skriver han.

Genom januariöverenskommelsen bedriver regeringen en politik som man inte ens själv tror på, fortsätter Kristersson. Han fokuserar på rättspolitiken och invandringspolitiken, där han menar att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har misslyckats.

”För de flesta andra är det uppenbart att gängkriminaliteten är starkt kopplad till stor invandring och dålig integration. Att påstå något annat är obegripligt”, skriver Kristersson.

1 tim
Läs mer om Gängkriminaliteten
Man med mask dirigerar trafik i Wuhan i södra Kina TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Kina varnar för att viruset kan mutera och spridas mer

Den nationella hälsomyndigheten i Kina varnar för att det nya virus som har dödat nio människor och smittat 400 kan mutera och få ännu större spridning, rapporterar AFP. För att hindra spridning ska landet vidta flera åtgärder, bland annat att desinfektera flygplatser, tågstationer och shoppingcenter.

Under onsdagen ska världshälsoorganisationen WHO hålla ett krismöte där man bland annat ska avgöra om situationen ska räknas som ett globalt folkhälsonödläge.

4 tim
Invånare i Wuhan  Dake Kang / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Borgmästare avråder besök till virusdrabbade staden

Borgmästaren i kinesiska Wuhan, Zhou Xianwang, uppmanar stadens invånare att inte resa därifrån och avråder samtidigt från besök till staden. Det skriver AFP som hänvisar till den statliga kinesiska tv-stationen CCTV. Det var i staden som det nya virus som dödat nio människor bröt ut tidigare i månaden.

De lokala myndigheterna meddelade också på tisdagen att firandet av det kinesiska nyåret ställs in i Wuhan. Bland annat har man stängt ett tempel som under förra årets firande samlade 700 000 turister.

3 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Skärmdump från klippet som cirkulerar på slagsmålet.
NHL 19/20

Lagkompisarna slogs under träningen: ”Brödrakärlek”

Chicago-veteranerna Jonathan Toews och Duncan Keith rök ihop med varandra under gårdagens träningspass. Flera lagkompisar fick gå emellan för att avbryta slagsmålet.

Det är oklart vad som orsakade bråket, men efter träningen kallade lagkaptenen Toews händelsen för ”vänskaplig brottning”. Huvudtränaren Jeremy Colliton var inne på samma spår.

– Har du bröder? Det har jag också. Och jag har två pojkar där hemma. Jag har sett det här förut, säger Colliton enligt NBC Chicago.

Även lagets svenske målvakt Robin Lehner har gett sig in i diskussionen. ”Brödrakärlek”, skriver han på Twitter.

2 tim
Jared Spurgeon. ADAM HUNGER / BILDBYRÅN
undefined

Tejpade fast stjärnan i en pelare – ber nu om ursäkt

Den kanadensiska hockeyanalytikern Kevin Sawyer ber om ursäkt för en kommentar han fällde under en tv-sändning i början av januari, skriver AP. I sändningen delade han med sig av sin favorithistoria kring Minnsota Wild-backen Jared Spurgeon, som han coachade när han spelade i WHL.

– Han var 15 år. Två månader in på säsongen tejpade vi fast honom med platsfolie vid en pelare i arenan, ungefär två meter upp i luften. Han var jätteliten. Det såg ut som att han var tolv år, sa Sawyer.

Nu ber han om ursäkt. Kommentarerna var oproffsiga och okänsliga, säger Sawyer, som menar att mycket har förändrats i hockeyvärlden och samhället sedan 2005. Han menar att han aldrig hade tillåtit något sådant om han var tränare i dag.

27 min
Williams jublar med lagkamraterna i natt. James Guillory / TT NYHETSBYRÅN
undefined

La av i höstas – nu har han avgjort två raka matcher

Justin Williams återkomst i NHL fortsätter att imponera. Den förre Carolina-kaptenen meddelade i höstas att han tar en paus från ishockeyn – och många tvivlade då på att den 38-årige veteranen skulle komma tillbaka till världens bästa liga.

I natt gjorde han två mål och blev matchhjälte för sitt Carolina i 4–1-segern mot Winnipeg Jets.

– Jag var mottagare av ett par riktigt bra pass. Jag känner mig bekväm. Det kändes bättre än det gjorde förra matchen, säger han enligt NHL:s hemsida.

Nattens match var Williams andra sedan comebacken, och även i den första matchen stod han för det matchvinnande målet.

2 tim
Läs mer om NHL 19/20
Trumps USA Riksrätten mot Trump
TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Efter 13 timmar – senaten antar riksrättsregler

Senaten har klubbat reglerna för hur riksrättsprocessen ska gå till efter 13 timmar av debatt, rapporterar amerikanska medier.

Demokraternas elva tilläggsförslag om vilka vittnen som ska höras och vilka bevis som får åberopas föll ett efter ett, nerröstade av den republikanska majoriteten. Bland annat tilläts Demokraterna inte kalla Trumps förra säkerhetsrådgivare John Bolton som vittne.

Mittenrepublikanen Susan Collins röstade för ett förslag, annars röstade senatorerna enligt partilinjen.

Båda sidorna kommer få 24 timmar var att argumentera för sin sak. Under den tiden ges senatorerna ingen tid, men de får lämna in frågor som besvaras senare. Senatorerna får 16 timmar till frågor.

1 tim
John Bolton.  TT
undefined

Demokraterna får inte höra Trumps tidigare rådgivare

Det demokratiska förslaget om att höra Trumps förre nationella säkerhetsrådgivare John Bolton i riksrättsåtalet mot presidenten röstades ner av Republikanerna i senaten. Bolton själv har sagt att han är villig att vittna och vittnen har sagt till representanthusets utredare att Bolton var djupt bekymrad över presidentens kommunikation med Ukraina, skriver New York Times.

Republikanen Mitt Romney öppnar för att höra Bolton i ett senare läge. Vita huset har däremot sagt att man är beredd att ta frågan till federal domstol för att tysta Bolton.

1 tim
Illustration där Vita husets advokat Pat Cipollone talar till senatorerna.  Dana Verkouteren / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demokraternas krav röstas ner ett efter ett

Det amerikanska rikrättsåtalets första dag blev en utdragen process när ledamöterna i senaten försökte enas om former och regler för åtalet, rapporterar amerikanska medier.

Hela natten svensk tid har senaten röstat om demokraternas olika tilläggsförslag till de regler för processen som Republikanerna lagt fram. Tidigt på morgonen svensk tid pågår striden fortfarande och Republikanerna som har majoritet i senaten har röstat ner nio olika tilläggsförslag från Demokraterna, bland annat ett förslaget om att kalla Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton som vittne.

Tilläggen har framför allt rört frågor om vilka bevis som ska kunna åberopas i processen och vilka vittnen som ska kunna kallas.

3 tim
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund