Hem
Några av de grävande journalister som skrivit debattinlägget. (TT)

Grävande journalister: Risk för maktmissbruk ökar

En rad granskande journalister protesterar i ett inlägg på DN Debatt mot det nya lagförslag som syftar till att personnummer på offentliganställda blir hemliga.
”Det betyder att många missförhållanden i framtiden inte kommer att kunna avslöjas. Justitiedepartementet medger att man inte frågat journalister om förslagets konsekvenser för mediebevakningen”, skriver debattörerna som kallar det en ovanligt stor inskränkning av offentlighetsprincipen.
Ett exempel de tar upp på granskande journalistik som hade blivit svår eller omöjlig att göra är DN:s avslöjande från 2013 om att minst 97 personer som är dömda för sexualbrott arbetar med barn på svenska skolor.
”Sakta men säkert blir svenska myndigheter och andra institutioner allt hemligare. Risken är att även maktmissbruk och korruption förblir hemliga”, menar debattörerna.

bakgrund
 
Offentlighetsprincipen
Wikipedia (sv)
Offentlighetsprincipen består i Skandinavien av principen att alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar och rätten att närvara vid domstolsförhandlingar och beslutande politiska sammanträden (förhandlingsoffentligheten). I allmänhet syftar offentlighetsprincipen emellertid på handlingsoffentligheten. Liknande lagar finns i fler än 70 länder, varav 19 länders lagstiftning även innefattar privata aktörer. Bland de senare återfinns bl.a. Tjeckien, Estland, Finland, Frankrike, Sydafrika och Storbritannien. Man talar då ofta om informationsfrihet (freedom of information) och om "solskenslagar".

Debattörerna

Richard Aschberg, Aftonbladet
Bo-Göran Bodin, Sveriges Radio
Sofia Boo, Sveriges Radio
Mattias Carlsson, Dagens Nyheter
Andreas Cervenka, Svenska Dagbladet
Britt-Marie Citron, frilans
Sophia Djiobaridis, SVT Uppdrag Granskning
Per Hagström, allmanhandling.se
Pernilla Josefsson, Kommunalarbetaren
Fredrik Laurin, SVT Uppdrag Granskning
Jens Mikkelsen, Sydsvenskan
Rolf Stengård, Sveriges Radio
Carolina Neurath, Svenska Dagbladet
Camilla Ziedorn, TV4 Kalla Fakta
Kristoffer Örstadius, Dagens Nyheter

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen