Robin Lehner.  BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
NHL 18/19

Guldpucken till Lehner: ”Alldeles enastående”

NHL-klubben New York Islanders målvakt Robin Lehner tilldelas Expressens och Svenska Ishockeyförbundets hederspris Guldpucken som säsongens bäste svenske hockeyspelare, rapporterar flera medier.

Inför säsongen berättade han om sina problem med alkohol och droger, och att han haft självmordstankar. Han bytte klubb till nederlagstippade Islanders där han gjorde succé och ledde laget till slutspel.

”Det som Robin Lehner gjorde på isen för New York Islanders säsongen 2018–19 var alldeles enastående”, skriver juryn i sin motivering.

Toppnyheter

Trumps USA Riksrättsprocessen
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
Trumps USA Riksrättsprocessen

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Demokraten Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, är den som leder de första offentliga utfrågningarna i riksrättsprocessen mot Trump.

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Schiff för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna och ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

1 tim
Donald Trump. Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Jag är för upptagen för att se på ”häxjakten”

Amerikanska medier direktsänder de första offentliga förhören i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Donald Trump och vad toppdiplomaterna Bill Taylor och George Kent säger analyseras av experter. Men presidenten själv följer inte de tv-sända utfrågningarna.

– Han har möten i ovala rummet. Han tittar inte. Han jobbar, säger Stephanie Grisham, talesperson för Vita huset, enligt AFP.

I en kommentar säger Trump att han är ”för upptagen” för att titta på ”häxjakten”.

Under förhöret har Bill Taylor bland annat sagt att enligt hans stabs uppgifter brydde sig presidenten mer om Biden-utredningen än om Ukraina.

I dag tar Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C. och väntas hålla en presskonferens under kvällen, svensk tid.

4 tim
 Bill Taylor. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppdiplomaten i förhöret: Trump är mer intresserad av Biden än av Ukraina

Just nu pågår de första offentliga förhören den amerikanska kongressen gällande riksrättsförfarandet mot president Donald Trump. Först frågades George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, ut. Efter det vittnade UD-tjänstemannen Bill Taylor.

Taylor säger bland annat att uppgifterna om att USA skulle ha hållit tillbaka bistånd till Ukraina i politisk syfte är ”galet”.

Han säger också att han var beredd att lämna sin tjänst som ansvarig för ambassaden i Ukraina om biståndet stoppades.

Knäckfrågan i förhören är om Trump gjorde något brottsligt när han bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Bidens son.

Bill Taylor berättar om händelser dagen efter Trumps samtal med Ukrainas president, då toppdiplomaten Gordon Sondland varit i kontakt med Taylors stab. Sondland ska då, efter ett samtal med Trump, sagt att presidenten var mer intresserad av Biden-utredningen än om den amerikanska ambassadens arbete i Kiev.

Samtidigt som förhören hålls tar Donald Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C.

6 tim
Läs mer om Trumps USA
illustrationsbild. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Isländska fiskeskandalen

Namibiska ministrar avgår – efter isländska skandalen

Två ministrar i den namibiska regeringen avgår efter Wikileaks avslöjande om korruption inom fiskeindustrin, rapporterar AFP. Under onsdagen avslöjades att det multinationella fiskeföretaget Samherji, med bas på Island, mutat namibiska tjänstemän för att få fiska vid landets kust i västra Afrika.

Företaget har nekat till anklagelserna och säger att de inte har något att dölja. Enligt Wikileaks har dock namibiska myndigheter utrett saken i över ett år.

2 tim
Illustrationsbild.  Brynjar Gauti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Isländska fiskejätten ska ha mutat Namibia i flera år

Den isländska fiskejätten Samherji ska ha mutat till sig fiskekvoter utanför Namibias kust under en längre period. Det rapporterar SR Ekot med hänvisning till isländska tidningen Stundin och public service-kanalen RÚV.

Enligt Stundin-journalisten Ingi Freyr Vilhjálmsson handlar det om över 10 miljoner dollar under en period på minst sex år. Mutorna ska ha betalats ut till politiker och högt uppsatta tjänstemän i det afrikanska landet. En tidigare anställd har vittnat anonymt om att mutorna är en del av bolagets affärsmetoder.

I ett pressmeddelande tar Samherji avstånd från anklagelserna som kallas ”falska och vilseledande”.

15 min
DNB. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Isländska skandalföretaget använde norsk bank

Wikileaks avslöjande om att namibiska fiskemyndigheter utreder ett isländskt företag som ska ha mutat sig till fiskerättigheter i landet omfattar även Norge.

Fiskeföretaget Samherji, baserat på Island, ska ha använt sig av den norska shippingbanken DNB för att slussa pengar mellan olika skatteparadis, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

I avslöjandet har bland annat en före detta anställd trätt fram och vittnar om att mutor är en del av företagets kultur, vilket Samherji tillbakavisar.

2 tim
Läs mer om Isländska fiskeskandalen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund