Sam Hallam i gulhjälm.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Guldtränaren Hallam prisad som årets bästa

Mästartränaren Sam Hallam, Växjö, har utsetts till säsongens bästa tränare i svensk ishockey. Hallam ledde det småländska SHL-laget till det andra SM-guldet på tre år.

Motiveringen lyder: ”Fortfarande ung, seriös och metodisk i sitt arbete, han utvecklar hela tiden sina spelare och hans ödmjukhet smittar av sig på alla. Han är i dag en vinnare och med sin långa anställning sprider han kontinuitet i hela Växjö Lakers HC.”

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
Mitt Romney, Donald Trump och Nancy Pelosi. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Romney ”äcklad” – men USA:s demokrater kluvna

Den republikanska senatorn och tidigare presidentkandidaten Mitt Romney reagerar starkt på innehållet i Rysslandsutredningen.

”Jag är äcklad över omfattningen och genomslagskraften av oärlighet och vilseledande från landets högst beslutande individer, inklusive presidenten”, skriver Romney i ett inlägg på Twitter.

Samtidigt är företrädare för Demokraterna kluvna till innehållet i Robert Muellers utredning, skriver Washington Post. Ena lägret, med namn som Elisabeth Warren och Julián Castro, vill ställa Trump inför riksrätt. Den andra sidan, med representanthusets talman Nancy Pelosi i spetsen, har tonat ner pratet om en sådan process. De vill snarare fortsätta utredningen och låta väljarna avgöra utgången i valet 2020, skriver tidningen.

1 tim
Cliff Owen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Mueller-rapporten klättrar på försäljningslistorna

Trots att den finns att läsa gratis på nätet har Robert Muellers rapport om Rysslandsutredningen blivit en bästsäljande bok, skriver flera amerikanska medier.

Såväl Amazon som den amerikanska bokhandelskedjan Barnes and Noble uppger att utgåvor av boken klättrar på försäljningslistorna, i både tryckt och digital form. Det finns flera olika utgåvor, bland annat en där Washington Post kommenterar rapportens innehåll.

17 min
Elizabeth Warren. YURI GRIPAS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Warrens krav: Ställ Donald Trump inför riksrätt

De oegentligheter som framkommer i Robert Muellers Rysslandsrapport är tillräckligt allvarliga för att Donald Trump ska ställas inför riksrätt. Det anser den demokratiska presidentkandidaten Elizabeth Warren, rapporterar NBC News.

På Twitter skriver Warren att representanthuset genast bör påbörja förberedelser inför en riksrättsprocess.

”Företrädare för båda partierna bör sätta politiska ställningstaganden åt sidan och göra sitt jobb”, skriver Warren.

Igår 20:30
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Katedralen Notre-Dame blev förstörd i en brand den 15 april.  Vanessa Pena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Branden i Notre-Dame

Expert: Missbedömde hur snabbt elden skulle spridas

Arkitekten som ansvarade för utformningen av brandskyddet i Notre-Dame säger att man missbedömde hur snabbt en brand skulle sprida sig i katedralen, rapporterar New York Times.

Exempelvis antogs det att katedralens vindsdel, som består av gammal ek, skulle brinna långsamt vilket skulle ge brandkåren tillräckligt med tid att släcka elden.

– Jag var chockad över hur snabbt ekträet i Notre-Dame brann. Så gammal ek kan inte brinna som en tändsticka, det var helt omöjligt att föreställa sig, säger arkitekten Benjamin Mouton.

En annan brist som upptäckts var att brandkåren inte larmades omedelbart. En vakt klättrade först upp på vinden för att se lågorna, larmade då brandkåren som i sin tur sedan fick klättra upp för de branta trapporna med tung utrustning. Insatsen beräknas ha blivit 20 minuter försenad jämfört med om räddningstjänsten larmats omedelbart.

Igår 22:39
Konstverken transporteras.  Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Branden i Notre-Dame

De sista konstverken räddade från Notre-Dame

Konstexperter i Paris bar under fredagen ut alla kvarvarande tavlor i den brandhärjade katedralen Notre-Dame. De ovärderliga konstverken, många av dem från 1600-talet och 1700-talet, transporterades till Louvren där de ska restaureras och lagras tills katedralen är återuppbyggd.

Merparten av de mest värdefulla konstverken och relikerna i katedralen räddades undan branden redan i måndags, genom att brandmän och kyrkans personal bildade en mänsklig kedja.

Sedan branden släckts har brandmän och ingenjörer jobbat för fullt med att säkra kyrkan och förhindra att den förstörs ytterligare. Först på fredagen bedömdes platsen säker nog för att personal från kulturdepartementet skulle få gå in och hämta ut de sista konstverken.

Igår 22:50
Notre-Dame. Michel Euler/AP
Branden i Notre-Dame

Kamerabilder inifrån Notre-Dame kan ge nya svar

En kamera som sattes upp i katedralen Notre-Dame bara timmar före den ödesdigra eldsvådan kan ge svar på varför det började brinna, rapporterar Reuters.

– Ett nytt foto togs var tionde minut från klockan 14 i måndags, säger Marc Eskenazi från byggföretaget Europe Echafaudage till nyhetsbyrån Reuters.

Polisen undersöker nu videon för att hitta ledtrådar. Under torsdagen uppgav poliskällor till Sky News att branden i Paris troligen orsakades av en kortslutning.

18 apr
Läs mer om Branden i Notre-Dame
Upploppet i Nordirland

Övervakningsfilm kan avslöja misstänkte skytten

Nordirländsk polis har släppt en övervakningsfilm som visar ögonblicken strax före det att journalisten Lyra McKee sköts till döds natten till fredag, skriver Sky News.

Bilderna visar dels var McKee befann sig, samt hur en maskerad man tycks öppna eld.

Jason Murphy vid polisen säger att man släpper filmen för att få personer som kan ha gjort observationer att höra av sig. Han ber också alla som filmade eller tog bilder under nattens händelser att kontakta polisen.

Igår 19:20
En minnesplats för Lyra McKee PAUL FAITH / AFP
Upploppet i Nordirland

Analys: Dödskjutningen visar faran med brexit

Dödskjutningen av journalisten Lyra McKee i Londonderry visar en av de allvarligaste farorna med brexit, nämligen hur skör freden på Nordirland är, skriver DN:s Erik de la Reguera i en analys.

Han menar att brexit ger radikala republikanska grupper näring och att de kan spela på oron för att nya gränsposteringar ska införas på gränsen mellan Irland och Nordirland, vilket snabbt kan trappa upp våldet.

Brexit riskerar inte bara att få ekonomiska följder, skriver han, utan kan också ”indirekt leda till ett nytt inbördeskrig”.

I The Guardian skriver Henry McDonald att dödsskjutningen visar att Nordirland, ännu 21 år efter Långfredagsavtalet, har lång väg kvar till att bli ett normalt samhälle efter årtionden av konflikt.

Igår 20:58
Lyra McKee. HO / POLICE SERVICE OF NORTHERN IRELA
Upploppet i Nordirland

Skjutna journalisten en stjärna under uppsegling

Journalisten Lyra McKee, 29, som sköts till döds i Londonderry i Nordirland natten till fredags beskrivs i flera medier som en ny stjärna under uppsegling på journalisthimlen.

Redan som 14-åring startade hon sin första tidning i hemstaden Belfast, och hon har framför allt ägnat sig åt att undersöka och berätta om ”The troubles”, perioden av oroligheter och konflikter i Nordirland mellan 1968 och 1998, skriver CNN.

2015 fick McKee stor uppmärksamhet då hon i ett blogginlägg skrev ett brev till sitt 14-åriga jag om hur det var att växa upp som homosexuell på Nordirland.

Året efter hamnade hon på Forbes lista över 30 medietalanger under 30 och i fjol slöt hon sitt första bokkontrakt.

– Jag tror att Lyra McKee har en lång och framgångsrik författarkarriär framför sig, sa Laura Hassan, förlagschef på Faber & Faber då.

McKees debutroman ”The Lost Boys” hann emellertid aldrig komma ut.

Igår 14:35
Läs mer om Upploppet i Nordirland