Hållbarhetsarbetet som räddade gården från brand
Sommaren 2015 startade en brand i en 25 meter hög silo på ett jordbruk i Halland. Lantbrukaren ringde räddningstjänsten och larmade, ett larm som nådde en deltidsbrandman som befann sig bara 2 kilometer bort. Han kastade sig in i sin FIP-bil – enkelt uttryckt en räddningstjänstbil för brandmän i beredskap – och var på plats efter bara några minuter. Sex minuter senare kom räddningstjänsten till gården, men då var branden redan under kontroll, tack vare deltidsbrandmannens insats och FIP-bilen.
– FIP-bilar är ett konkret exempel på hur vi jobbar med hållbarhet, säger Johanna Stakeberg, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Halland.
"Vi tjänar alla på att engagera oss"
FIP-bilar bemannas av deltidsbrandmän som har bilen med sig i hemmet under beredskapen. Vid larm kan de åka direkt till skadeplatsen och kan påbörja en första insats. Tre av de nio FIP-bilar som rullar i Halland är finansierade av Länsförsäkringar Halland, och är en del i ett hållbarhetsarbete som påbörjades för 10 år sedan. Grundtanken är att om du bidrar till samhället får du mer tillbaka än vad du ger.
– Vi har alla att tjäna på att engagera oss, inte bara affärsmässigt utan humant och socialt. Vi vill bidra till säkerhet och trygghet och kan kombinera företagsnytta och kundnytta med samhällsnytta. I fallet med gårdsbranden, så är det en enorm känsla att vi kunde bidra till att gården räddades, säger Johanna Stakeberg.