Inrikes

Han skriver 10 000 artiklar om dagen

Sverker Johansson, Chef för utbildnings- och forskningskansliet på Högskolan i Dalarna, kan vara den mest produktive författare som man aldrig hört talas om. En bra dag skriver han 10 000 artiklar, som allihop publiceras på Wikipedia. Fram till dags dato har Sverker Johansson skrivit cirka 2,7 miljoner artiklar - 8,5 procent av hela innehållet. Men naturligtvis sitter han inte och skriver dem själv. Han har programmerat ett robotprogram som samlar och paketerar informationen och publicerar den på Wikipedia. – Målet med mitt arbete är att skapa absolut demokrati online, säger han i en intervju med Wall Street Journal.

Toppnyheter

Polisen arbetar på brottsplatsen. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänka dubbelmordet i Upplands-Bro

Misstänkt för dubbelmord släppt – polisen söker tips

En person som tidigare anhölls skäligen misstänkt för inblandning i dubbelmordet i Upplands-Bro natten till torsdag har släppts, rapporterar P4 Stockholm.

Samtidigt skriver polisen på sin hemsida att närvaro i Upplands-Bro stärks för att öka tryggheten efter händelsen. Utredningen går vidare med teknisk undersökning och dörrknackning.

– Vi är också intresserade av uppgifter kring nattens händelser och om man har information att lämna kan man antingen kontakta polis på plats eller ringa 114 14, säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla.

26 min
Avspärrningar på brottsplatsen, Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänka dubbelmordet i Upplands-Bro

Vittnet: 15 sekunder efter skotten rusade en bil iväg

Ett vittne till den dubbla dödskjutningen i Upplands-Bro i natt hörde hur tre skott avlossades, rapporterar Expressen.

– Det var ”pang, pang, pang”. Fan, det händer någonting här. Och sen efter 15–20 sekunder rusade en bil iväg, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är två tvillingbröder inblandade. Den ena ska vara ett av offren, och den andra den man som enligt tidningen anhållits misstänkt för mord. Aftonbladets uppgifter gör gällande att polisens teori är att den gripne brodern ska ha hämnats på den person som strax dessförinnan sköt ihjäl hans bror.

De två ihjälskjutna personerna hittades i närheten av en förskola som hållit stängt under dagen, skriver SVT Nyheter.

5 tim
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänka dubbelmordet i Upplands-Bro

Uppgift: Hämnddrama med tvillingar – en anhållen

Den person som gripits misstänkt för inblandning i den dubbla dödskjutningen i Upplands-Bro är enligt uppgifter till Aftonbladet tvillingbror till en av de två ihjälskjutna personerna. Han ska enligt uppgifterna ha skjutit ihjäl det andra offret som hämnd för broderns död, minuter efter den första skjutningen.

De två ihjälskjutna personerna hittades i närheten av en förskola i natt och delar av skolgården har spärrats av för undersökning, skriver Expressen.

Idag 10:40
Läs mer om Misstänka dubbelmordet i Upplands-Bro
Ulla Andersson  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

V kräver partisamtal efter Swedbank-asvlöjandet

Vänsterpartiet vill att regeringen samlar partierna till gemensamma samtal efter avslöjanden om misstänkt penningtvätt i Swedbank, skriver TT.

V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson vill att partierna ser över regelverk, sanktioner samt hur tillsynen av bankerna kan skärpas.

– Bankerna har en enormt stor påverkan på hela den finansiella stabiliteten och hela samhällsutvecklingen, och vi vet också att de har tendenser att vara rätt giriga, säger Andersson.

40 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank tillsätter extern utredning av uppgifterna

Swedbank tvärvänder i fråga om att tillsätta en extern utredning. Banken meddelar i ett pressmeddelande att revisionsbolaget Ey ska analysera de uppgifter om misstänkt penningtvätt som Uppdrag Granskning presenterade under onsdagen.

– Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit, säger vd Birgitte Bonnesen.

Utredningen kommer att presenteras för styrelsen innan bankens stämma 28 mars.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri med hänvisning till uppgifter att Swedbanks styrelse kommer att hålla ett krismöte under kvällen.

Så sent som i går sa Bonnesen till SvD att någon extern utredning inte var aktuellt.

– Vi har redan i dag en rad kontakter med externa personer och vi planerar inga ytterligare granskningar utöver det, sa hon då.

Det överraskade bland andra Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Det är anmärkningsvärt att man tar så tydligt avstånd från att anlita en oberoende tredje part, sa hon till TT.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Efter avslöjandet: FI inleder granskning av Swedbank

Svenska och estniska finansinspektionen inleder gemensam granskning av penningtvätt i Swedbank. Litauens centralbank kommer vid behov att bistå i undersökningen.

– Den information som framkommit i SVT är allvarlig och tillsammans med våra estniska kollegor kommer vi att noga undersöka fakta för att kunna göra en omfattande och djupgående analys, säger generaldirektör Erik Thedéen enligt ett pressmeddelande.

Finansinspektionen har tidigare blundat för varningar om penningtvätt i Swedbank, enligt dokument som SvD tagit del av.

5 tim
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
PETER CZIBORRA / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 18/19

21.00: Traustason från start i MFF:s ödesmatch

Malmö FF måste göra två mål på Chelseas hemmaborg Stamford Bridge i den avgörande Europa League-sextondelen.

MFF, som satte ett viktigt reduceringsmål i första matchens slutskede, ställer upp med den isländska mittfältaren Arnor Traustason från start. Traustason blev pappa i går och var hemma i Malmö samtidigt som lagkamraterna laddade upp i London.

I Chelseas startelva får talangen Callum Hudson-Odoi chansen från start samtidigt som Eden Hazard bänkas.

Matchen sänds i TV9 och har avspark 21.00.

8 min
Sarri.  JOHN SIBLEY / BILDBYR N
Europa League 18/19

”Vänder sig fansen mot Sarri har MFF en chans”

Det är ett pressat Chelsea inför kvällens Europa League-möte mot Malmö FF, enligt Radiosportens expert Richard Henriksson. De flesta Chelseasupportrar kommer bua ut sin tränare Maurizio Sarri.

– Kan MFF utnyttja det psykologiska övertaget och kanske få en bra start på matchen för att publiken ska vända sig mot sitt eget lag, då finns chansen att MFF skräller, säger Henriksson.

Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh är inne på samma spår och skriver att krisen i Chelsea ger MFF ett halmstrå inför kvällens match.

”Av 100 matcher mellan Chelsea och Malmö FF så bör Premier League-jätten vinna 98 eller 99, men ibland skakar det till även på övre däck och då kan det lilla laget skrälla”, skriver Lundh på sin blogg.

1 tim
Måns Palmgren och MFF.  TT.
Europa League 18/19

MFF-supporter flög in från New York till London

Inför den avgörande Europa League-sextondelsfinalen mellan Malmö FF och Chelsea har drygt 3 500 MFF-fans invaderat London för att följa matchen på plats. Malmösupporten Måns Palmgren flög in från New York bara för att se matchen.

– Det är grymt det här. Vi är ett gäng kompisar som rest in från alla håll och kanter, säger han till TT.

Skånelaget kommer med största sannolikhet snudda på sitt rekord för ett bortfölje.

– Vi har sålt 2 695 biljetter till vår bortasektion och sedan har klubben fått 200 biljetter. Sedan räknar vi med ett par hundra till. Folk har väl köpt biljetter över hela arenan, säger MFF:s medlemsansvarige, Pierre Nordberg.

2 tim
Läs mer om Europa League 18/19
Valet 2018 Överenskommelsen
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Efter sprickan i Alliansen – riksdagens utskott görs om

Den nya regeringsuppgörelsen gör att riksdagens utskott organiseras om, skriver SVT Nyheter. Moderaterna har kommit överens med Socialdemokraterna om att få ledande poster i de utskott där regeringspartierna eller Centern respektive Liberalerna sitter på ordförandeposten.

Moderaterna anser nämligen inte längre att de forna Alliansvännerna C och L kan representera dem. Därför får nu flera utskott så väl en andre som tredje vice ordförande.

M får sex andre vice ordförandeposter och KD får en. S får som kompensation två tredje vice ordförandeposter.

1 tim
Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C). Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Ny dokumentär: Lööf litade inte på Kristersson i slutet

C-ledaren Annie Lööf berättar i SR-journalisten Maggie Strömbergs P1 Dokumentär ”Regeringsbildningen” att hon hade svårt att lita fullt ut på M-ledaren Ulf Kristersson i slutet av regeringsbildningen och valde därför att stötta Stefan Löfven (S).

Lööf nämner bland annat att hon hade misstankar om att M och KD justerade sin budget för att vinna stöd av SD, men även M:s samarbete med SD i Staffanstorp fick henne att känna så.

– Det gör att det blir väldigt svårt för mina medlemmar att försvara ett sådant vägval för Centerpartiets del. Så det har spelat in, i detta, säger Lööf.

Ulf Kristersson berättar i dokumentären att hans avsikt aldrig var att splittra Alliansen – och att L och C vet om det.

– Avsikten var att göra så mycket allians som var möjligt i ett läge där två partier inte ville försöka bilda en gemensam fyrparti-alliansregering.

Idag 05:50
Läs mer om Valet 2018
 Benjamin Netanyahu och Vladimir Putin vid ett tidigare möte i juli 2018.  Yuri Kadobnov / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Syrienkriget

Netanyahu och Putin möts – ska prata om Syrien

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Rysslands president Vladimir Putin kommer att ha ett möte med varandra nästa vecka. Det uppger en talesperson för den israeliska premiärministern, enligt AFP.

Mötet kommer att hållas i Moskva och fokus kommer troligen ligga på Mellanösternfrågor och situationen i Syrien.

En konflikt har uppstått mellan länderna efter att Israels flygvapen flera gånger har attackerat vad de beskriver som iranska måltavlor inne i Syrien.

Iran och Ryssland är de största internationella aktörerna som står på president Bashar al-Assads sida i Syrienkriget.

42 min
Javad Zarif vid en säkerhetskonferens i München Kerstin Joensson / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Syrienkriget

Iran vill inte utesluta militär konflikt med Israel

Den iranska utrikesministern Javad Zarif menar att Israel beter sig äventyrligt med sina bombningar i Syrien och att ”äventyrlighet alltid är farligt”. Det säger han i en intervju som väntas publiceras i Süddeutsche Zeitung i dag enligt Reuters.

I intervjun får Zarif frågan om han ser en militär konflikt segla upp mellan Israel och Iran och svarar ”nej, men vi kan inte utesluta den möjligheten”.

Israel har sagt att landet ska öka sina insatser i Syrien när den amerikanska närvaron trappas ned. Premiärminister Netanyahu har kritiserat Irans stöd till Assad-regimen och sagt att Iran är den mest destabiliserande faktorn i Mellanöstern.

Idag 05:07
Läs mer om Syrienkriget
Amadeus och hans mamma Maria Jansson.  SVT Värmland
Debatten om assistans

”Om förslaget går igenom kan vi få ett normalt liv”

Familjen Hirsch i Edsvalla i Värmland är lättad över LSS-utredningens förslag om att andning och sondmatning ska räknas som grundläggande behov. Familjens son Amadeus, 4, behöver hjälp dygnet runt, bland annat med andningen. Familjen berättar för SVT Värmland att de har varit oroliga för att förlora Amadeus assistans.

– Om det nya lagförslaget går igenom kan vi få ett normalt liv igen, säger hans pappa Petter Hirsch.

Tvååriga Matilda lever med hjärtfel. Hon har i nuläget inte rätt till assistans, men skulle kunna få det enligt det nya förslaget. Hennes pappa Jerker Aléx vill inte dock inte ta ut något i förskott.

– Självklart är det ett steg i rätt riktning, men vi är väl lite skeptiska och vill inte fira än, säger han till SVT Nyheter.

1 tim
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

Förslag: Sondmatning och andning ska ge assistans

Regeringen anser att sondmatning och andning ska ses som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans i LSS och föreslår en lagändring som är tänkt att träda i kraft den 1 juli. Det berättar socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Förslaget ska rätta till brister som lett till att barn nekats hjälp.

– Att en grupp med stora behov, ofta barn, har fått beskedet att deras behov av hjälp med andning och sondmatning inte har gett rätt till personlig assistans, säger Hellengren enligt SVT Nyheter.

Ett 50-tal barn bedöms ha fått indragen assistans på grund av den nuvarande tolkning av lagen.

I slutet av maj 2016 tillsatte regeringen en utredning för att få stopp på de skenande kostanden för LSS, vilket ledde till att Försäkringskassan började tillämpa strängare bedömningar och många nekades därmed assistans.

Idag 07:40
Pia Steensland (KD). Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

M och KD om assistanslag: Ett viktigt första steg

M och KD lyfte i december att sondmatning och andning ska ses som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans i LSS. I partiernas statsbudget fanns 350 miljoner kronor avsatta för en sådan ändring, skriver TT.

Pia Steensland, KD:s talesperson för funktionshinderfrågor, anser att förslaget är ett viktigt första steg i att förbättra LSS. Hon påpekar samtidigt att det är viktigt att säkerställa att hela stödinsatsen räknas som ett grundläggande behov.

– I dag är det tolkningar som gör att bara vissa delar av sondmatning, till exempel av och på med knappen, räknas, säger hon till TT.

Idag 09:33
Läs mer om Debatten om assistans

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Rysslandsutredningen
”Ställ Trump inför riksrätt” står det på en skylt. Människor demonstrerar till stöd för Robert Mueller i Las Vegas i november 2018.  John Locher / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Vi kanske aldrig får se hela Muellers rapport

Den särskilde åklagaren Robert Muellers rapport kan vara klar inom några dagar och det kommer garanterat skapa nya kontroverser kring vad som presenteras och hur mycket vi får se av den, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.

”Muellers slutliga drag är dolt eftersom ingen riktigt vet vilken information som justitieminister Bill Barr kommer att välja – eller känna sig tvingad – att dela med kongressen och allmänheten, kring skandalen som har polariserat hela nationen”, skriver han.

Det är ännu oklart vad vi får se av rapporten, kommer det till exempel avgränsa sig till Trumps olagligheter? Och vad är Muellers tröskel för det? frågar sig Washington Posts Aaron Blake i en analys. Oavsett är den viktig för att det är då kongressen måste avgöra om Trumps handlingar skulle kunna motivera ett riksrättsåtal, skriver han.

”Om det bara är en massa information, blir det lättare för republikanerna att avfärda det. Om Mueller bestämmer att Trump kan ha gjort saker som han kan ställas inför rätta för – förutsatt att kongressen får reda på det – blir det svårare för republikanerna att ignorera det.”

3 tim
Donald Trump 1991.  Luiz Ribeiro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Utredare söker Trumps kollega i Moskva

Den amerikanska senatens utredare vill höra den Moskvabaserade amerikanska affärsmannen David Geovanis som har kopplingar till president Donald Trump, enligt flera källor till CNN. Enligt källornas uppgifter skulle Geovanis kunna kasta ljus över presidentens kommersiella och personliga aktiviteter i Ryssland på 90-talet.

Senatens underrättelseutskott, som undersöker påståenden om rysk inblandning i presidentvalet 2016, har varit intresserade av att prata med Geovanis i flera månader efter att fått ta del av tre vittnesmål, enligt uppgifterna. Bland annat påstås Geovanis vara en värdefull nyckel i frågan om Ryssland har komprometterande material om Trump, påstår ett av vittnesmålen som CNN tagit del av.

David Geovanis hjälpte till att organisera en resa för Trump till Moskva 1996 och var med tidigt i planerna om att bygga ett Trump Tower i den ryska huvudstaden.

Geovanis, som av sina vänner kallas ”Geo”, har också arbetat för den ryska oligarken Oleg Deripaska, vars band till Trumps kampanjchef Paul Manafort varit av intresse för utredarna.

5 tim
Michael Cohen.  Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Efter uppskjutna förhöret – Cohen vittnar nästa vecka

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen kommer att vittna inför representanthusets tillsynskommitté nästa onsdag, skriver amerikanska medier.

Förhöret, som kommer att vara offentligt, var först planerat att hållas den 7 februari, men ställdes in av Cohen eftersom han kände sig hotad av Trump och hans nuvarande advokat Rudy Giuliani. Cohen väntas också vittna i ett stängt förhör i representanthusets underrättelseutskott dagen efter.

Idag 05:48
Läs mer om Trumps USA