”Frihetsgudinnegrön” har blivit New Yorks signaturfärg och syns överallt i staden. Pixabay/Sam Chills
Resa

Här är färgen du bara ser i New York

Resa Det tog bara några få decennier för Frihetsgudinnans glänsande koppar att utveckla sin havspolerade gröna nyans – en färg som kan ses överallt i New York om du tittar tillräckligt noga, skriver BBC.

Det handlar om ”Frihetsgudinnegrön”, som blivit stadens signaturfärg. New Yorks kombination av svavel från luftföroreningar och klorid från den salta luften, men brist på ammoniak har bidragit till att all koppar har utvecklat den unika nyansen.

Om Frihetsgudinnan hade placerats någon annanstans på jorden hade hon haft en annan grön ton. På en plats med mer ammoniak i luften hade statyn varit mer blå, konstaterar BBC.

När man väl lagt märke till den distinkta färgen är det omöjligt att inte se den överallt i New York, enligt tidskriften The New Yorker: på skyskrapornas tak i finansdistriktet, i skulpturer och utsmyckningar i Midtown och på fönsterkarmar i Queens och dörrar i Greenvich Village. På sistone har arkitekter och designers även börjat framställa färgen för att måla hela byggnader i den ikoniska nyansen.

”Frihetsgudinnegrön” har blivit New Yorks signaturfärg. Pixabay/Pexels

Hobokenterminalen och dörrarna i Greenwich Village har samma signaturgröna nyans

Hobokenterminalen och dörrarna i Greenwich Village har samma signaturgröna nyans. Wally Gobetz/Spencer Means

Likaså New Yorks art deco-inspirerade sky bridge nära Fifth Avenue och president Chester Arthurs grav

Likaså New Yorks art deco-inspirerade sky bridge nära Fifth Avenue och president Chester Arthurs grav. Brecht Bug/Tony Fischer

...och många fönster i Midtown

Många fönster i Midtown har den signaturgröna nyansen. Thomas Hawk/Wikicommons

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

1 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

2 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset