Jay Sekulow, till vänster, och Pat Cipollone leder Trumos försvarsteam. Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Riksrätten mot Trump

Här är toppjuristerna som för Trumps talan i senaten

När försvarssidan under lördagen tog över ordet i rättegången mot Donald Trump var Pat Cipollone först ut att tala. Cipollone började arbeta för Trump för ett år sedan, och ska snabbt ha vunnit presidentens förtroende, skriver New York Times. Han har utåt hållit en låg profil och är mest känd för att i presidentens namn ha skrivit ett åtta sidor långt brev där han uppmanade tjänstemän att inte på något vis samarbeta med riksrättsutredningen.

I försvarsteamet ingår också Alan Dershowitz, en av USA:s mest välkända advokater. Han har tidigare försvarat klienter som OJ Simpson, Jeffrey Epstein, Roman Polanski och Mike Tyson.

Ett annat välbekant namn i gruppen är Ken Starr som blev vida känd när han låg bakom den utredning som ledde till att Bill Clinton ställdes inför riksrätt 1998.

Även Jay Sekulow och Pam Bondi, som skötte Trumps försvar i samband med Mueller-utredningen finns med. Bondi var tidigare justitieminister på delstatsnivå i Florida och gjorde sig känd för sina misslyckade försök att avskaffa Obamacare, skriver The Guardian.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Magdalena Andersson/illustrationsbild. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Uppgifter: Kommuner och regioner får 15 miljarder till

Regeringen och samarbetspartierna är överens om att ge kommuner och regioner 15 miljarder kronor i extra medel för att täcka kostnader som kopplas till coronakrisen, erfar SR Ekot.

Enligt uppgifter till Ekot kommer januaripartierna att presentera satsningen under en pressträff på torsdagen.

Uppgifterna är inte bekräftade men Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger:

– Det är rimliga nivåer. Kommuner och regioner kommer att behöva väldigt mycket pengar, men exakt var vi landar kommer vi att återkomma till inom kort.

2 tim
Illustrationsbild. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plan med utrustning från Kina har landat i Sverige

Ett specialchartrat SAS-plan med kinesisk testutrustning för coronavården landade på Arlanda flygplats under onsdagskvällen, enligt DI. Ombord finns bland annat robotar som kan fylla pipetter automatiskt, samt analysutrustning.

– Det kommer att fördubbla nuvarande testkapacitet, säger smittskyddsprofessorn Lars Engstrand vid Karolinska institutet till DI.

Utrustningen kommer att levereras till Biomedicum i Solna under torsdag förmiddag. För kostnaderna står K.A. Wallenbergstiftelserna.

– Det är de här testkiten som hela världen har velat ha, säger Engstrand.

Igår 17:04
Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Barn och ungdomar ska gå först när pengarna delas ut

Riksidrottsförbundet vill prioritera barn- och ungdomsidrott när man fördelar de 500 miljoner som idrottsrörelsen tilldelats från regeringen, skriver TT.

”Vi är tacksamma för det förtroende som regeringen ger oss i att avgöra vad som är bäst för föreningsidrotten i denna svåra tid”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger att det är upp till idrottsrörelsen själv att avgöra hur pengarna ska fördelas, men att det är viktigt att barn- och ungdomsidrotter lever kvar när coronakrisen är över.

Igår 21:13
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Donald Trump / resenärer i Peking TT
Coronaviruset Globala spridningen

Trump om Kinas siffror: ”Verkar vara i underkant”

USA har passerat Kina i antalet bekräftade dödsfall i covid-19. Landet har nu rapporterat över 5 000 döda – betydligt fler än Kinas 3 300.

Donald Trump ställer sig dock frågande till de kinesiska siffrorna.

– Hur vet vi att de stämmer? Siffrorna verkar vara något i underkant, säger han enligt AFP.

Trump tillägger dock att han egentligen inte kan avgöra om statistiken stämmer eftersom han inte är ”en revisor från Kina”.

28 min
Coronasjukhus i Wuhan, i Hubeiprovinsen i Kina. CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikansk rapport: Kina mörkade utbrottets storlek

Kina kan ha hållit hemligt hur pass stort coronautbrottet var genom att inte rapportera det korrekta antalet sjuka och döda. Det misstänker amerikansk underrättelsetjänst som i förra veckan överlämnade en rapport till Vita huset, rapporterar Bloomberg.

Hittills har Kina rapporterat omkring 82 000 fall av virussmitta och 3 300 döda, vilket flera andra länder nu överstigit. En anledning till att man fattade misstanke om att statistiken var falsk var antalet urnor utanför krematorierna i Hubei-provinsen, smittans epicentrum.

Vita huset har inte kommenterat rapporten specifikt men vicepresident Mike Pence sa till CNN under onsdagen att det är tydligt att utbrottet i Kina började tidigare än vad landet officiellt kommunicerat.

– Sanningen är att vi hade varit i ett bättre läge om Kina hade varit mer tillmötesgående, sa Pence.

Igår 18:04
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Christopher Black/WHO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO-prognosen: En miljon smittade – 50 000 döda

Världshälsoorganisationen WHO räknar med att en miljon människor kommer vara smittade av coronaviruset de kommande dagarna och att 50 000 personer kommer att dö.

– Under de senaste veckorna har vi sett en nära explosionsartad ökning av antalet nya fall, som nått nästan varje land, region och territorium, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus under onsdagens presskonferens.

Tidigare i veckan sa WHO att världens länders metoder att sätta sin befolkning i karantän inte är tillräckliga för att stoppa virusspridningen men utan dessa åtgärder skulle mycket många fler personer dö.

Under onsdagkvällen passerade antalet smittade personer globalt 900 000.

Igår 18:46
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
En anställd vid en skola i delstaten Iowa desinficerar ett klassrum. Charlie Neibergall / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Över 5 000 döda i USA – nära 900 senaste dygnet

I USA har nu 5 116 personer dött efter att ha smittats av det nya coronaviruset, rapporterar AFP med hänvisning till Johns Hopkins-universitetet.

Mellan tisdag och onsdag registrerades totalt 884 nya dödsfall i landet, den högsta siffran hittills under ett dygn.

Samtidigt steg antalet konstaterade fall i landet till 215 416 personer.

Under onsdagens presskonferens i Vita huset uppgav president Donald Trump att han överväger att stoppa inrikesflygen till de delar av USA som är värst drabbade av pandemin.

– Vi tittar definitivt på det, men när man börjar göra det börjar man verkligen sätta dit en bransch som är helt nödvändig, sa Trump.

2 tim
Andningsmasker och annan skyddsutrustning i USA:s nationella beredskapslager är på väg att ta slut.  Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Handskar och masker på väg ta slut i USA

USA:s nationella beredskapslager med bland annat andningsmasker och skyddshandskar är på väg att ta slut, uppger källor inom departementet för inrikessäkerhet för Washington Post.

President Donald Trump bekräftade under tisdagen att lagren sinar fort, men försäkrade att nya leveranser är på väg till sjukhusen direkt från tillverkarna. Enligt Washington Post har dock inte beredskapslagren haft kapacitet att hantera de nya leveranserna.

– Om du inte kan skydda de som tar hand om oss kommer det att gå riktigt illa, säger en av dem.

1 tim
USA:s president Donald Trump. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Gissel för Trump att han tonade ner allvaret

Donald Trumps arv som president och hans möjlighet att sitta kvar en andra mandatperiod hänger på hur han bemöter den pågående coronakrisen som nu slår mot USA med full kraft. Pandemin går att jämföra med de krig som tidigare presidenter fått hantera, skriver New York Times Peter Baker.

Att Trump till en början tonade ner virusets effekter med hänvisning till att hans affärsrådgivare rått honom att inte agera aggressivt, ligger honom nu i fatet. Det blir oförklarligt varför insatser som social distansering och omfattande testning inte sattes in tidigare om Trump var medveten om allvaret, menar Baker.

CNN:s Stephen Collinson skriver att Trump står inför ett plågsamt dilemma när han måste balansera kampen för en långsam smittspridning mot att folk måste återvända till sina jobb för att inte ekonomin ska kollapsa.

”Presidenten verkar sätta upp en politisk struktur som han kan använda i sin omvalskampanj där han kan hävda att han räddat hundratusentals liv”, skriver Collinson.

Igår 20:04
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Besöksförbud på Karolinska sjukhuset i Huddinge. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Läkare: Covidpatienter är utspridda på Karolinska

Flera patienter som diagnostiserats med covid-19 har spritts ut i små ”öar” på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Det säger överläkaren Boris Kan till SvD.

Sjukhuset har cirka 100 coronapatienter, varav 29 på intensiven. 43 vårdas på infektionskliniken men resten finns utspridda på andra avdelningar. Enligt Kan innebär det en risk både för att personal ska smittas och att patienterna inte ska få nödvändig vård i tid.

Karolinska förnekar att patienterna är utspridda i ”öar” och säger att man följer en plan där hela eller delar av avdelningar vigs helt åt coronapatienter.

1 tim
Matilda Nygren.  Privat/TT
undefined

Sjuksköterska: Om inte det här är en kris, vad är det då?

På Nya Karolinska i Stockholm bedrivs redan krissjukvård. Det säger 29-åriga sjuksköterskan Matilda Nygren, som jobbar inom intensivvården, i en intervju med Aftonbladet.

Hon är oförstående till att Region Stockholm inte vill aktivera det krislägesavtal som signerats mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Om inte det här är en kris, vad är det då?

Avtalet skulle innebära att arbetsgivaren kan använda personalen på ett mer flexibelt sätt, samtidigt som personalen får mer betalt. Regionen menar att avtalet kan komma att aktiveras, men att det inte är aktuellt just nu.

Igår 20:40
Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inget krislägesavtal trots längre pass i vården

Trots att många vårdanställda i Stockholm schemaläggs på tolvtimmarspass och arbetar 60 timmar i veckan har Region Stockholm inte aktiverat det krislägesavtal som skulle göra att de får högre ersättning, rapporterar SR Ekot.

– Det är oerhört provocerande. De kallar läget som vi har i Stockholm för en storm, och att de är helt beroende av oss vårdpersonal för att klara av stormen, säger narkossköterskan Hannah Pettersson till Ekot.

Krislägesavtalet tecknades förra veckan och innebär att arbetstiden ökar och att den anställda får 220 procent av lönen per timme. Men enligt ledningen för Region Stockholm måste alla möjligheter inom det ordinarie avtalet uttömmas innan det nya avtalet aktiveras.

Igår 05:13
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Virusuppmaning på SL-buss.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

SL efter nya råden: Res inte med oss – om ni inte måste

Res inte kollektivt om ni inte absolut måste. Den uppmaningen skickar Storstockholms Lokaltrafik, SL, till sina resenärer, skriver SVT Nyheter. Detta efter att nya riktlinjer kommit från Folkhälsomyndigheten i dag.

Riktlinjerna innebär att de som sköter kollektivtrafiken runt om i landet måste se till att passagerarna inte behöver trängas för att undvika risken för smittspridning av coronaviruset.

SL har dragits med stort personalbortfall och har fått kraftig kritik för att resenärer upplevt trängsel på tåg och bussar.

Igår 21:38
Jimmie Åkesson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Coronakrisen kan grusa Åkessons drömmar

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har hamnat i en svår situation i och med coronakrisen, säger Expressens inrikespolitiske kommentator Viktor Barth-Kron i podcasten ”Verkställande utskottet”.

Han menar att SD har vuxit sig såpass stora att man i dag har många väljare som sätter sin tilltro till att Folkhälsomyndigheten agerar rätt, medan en annan skara, som varit SD trogna länge, i grunden känner misstro mot offentliga institutioner.

– För varje dag och år som går blir det en svårare och svårare balansgång för partiet.

Aftonbladets Lena Mellin skriver att Åkesson har hamnat i skuggan under krisen, då partiet ”lever av missnöje och misstro”. Andra partier uppfattas nu som mer relevanta och frågan är vad som händer med SD:s mål att bli största parti 2022, skriver Mellin.

”Coronapandemin kan grusa drömmarna.”

Igår 16:50
SAS-plan parkerade på Kastrup i Köpenhamn. MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Regeringens stöd till flyget ett slag i luften

Många flygbolag kommer aldrig att hämta sig från coronasmällen. Det säger flygexperten Jan Ohlsson, som är kritisk till regeringens stödpaket, skriver TT.

Han menar att flygbolag som Bra och SAS inte är intresserade av lån till väldigt höga räntor.

– Det är ett slag i luften, säger han till TT.

Han tillägger att reaktionerna på regeringens ”så kallade stödpaket” är mycket negativa när bolagen kämpar för sin överlevnad.

Igår 20:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Folktomt Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Lärare i riskgrupper är tvungna att åka till jobbet

Gymnasielärare i Göteborg som tillhör riskgrupper tillåts inte jobba hemifrån, trots att de undervisar på distans. Det rapporterar Lärarnas riksförbunds tidning Skolvärlden.

Trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som kan jobba hemma också ska göra det har lärarna i Göteborg inget val. Antingen är man på arbetsplatsen och jobbar eller så är man sjuk och är hemma utan att arbeta.

– Det är korkat att inte följa de direktiv från myndigheterna som finns, säger Gunnar Valinder, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Göteborg.

32 min
Stefan Löfven.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven ser inget slutdatum: Tänk månader, inte veckor

Coronakrisen kommer att pågå längre tid än vad många vill. Det säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med SVT:s Aktuellt.

– Vi ska inte tänka veckor, tänk månader bort i tiden.

Exakt hur lång tid det kommer att ta kan inte ens experterna svara på, säger han.

Inte heller när det gäller uppmaningarna om att inte resa och att hålla social distans går det i nuläget att sätta en tidsram, enligt statsministern.

– Alla måste göra sitt nu.

Igår 18:27
Björn Eriksson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdtoppen om larmet: Det är just det här vi inte vill ha

Coronasmittan på äldreboenden i Stockholm är ”väldigt illavarslande”, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i en intervju med P4 Stockholm.

– Det är just det här vi inte vill ha. Där vet vi att våra sköra äldre i större utsträckning befinner sig.

Det man från och med nu kan göra för att minska antalet smittfall är att tillämpa rekommendationerna om att inte besöka äldre, menar Eriksson.

Igår 22:16
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Karin Nyman. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

SAS flaggar för att stoppa inrikesflyg: ”Inte gångbart”

Efter att Bra pausat alla flyg flaggar nu även SAS för att stoppa inrikestrafiken, skriver SVT Nyheter.

– Vi har sagt att vi kommer köra så länge det är kommersiellt gångbart och det är det inte nu, säger kommunikationsdirektören Karin Nyman till kanalen.

Hon påpekar möjligheten att göra som i Norge där staten har valt ut de linjerna som anses viktigast och sedan delat upp dem mellan marknadsaktörerna och hjälpt till med finansieringen.

Igår 21:53
undefined

Tuffa tider för tech-startups till följd av corona

Över 50 startups i den amerikanska techsektorn har på bara några veckor sagt upp eller permitterat runt 6 000 anställda till följd av coronapandemin. Det uppger New York Times i en artikel där man konstaterar att just startups ser ut att drabbas extremt hårt. Planer på börsnoteringar har lagts på is och riskkaptitalet har för många av bolagen dessutom sinat.

”Startups har alltid varit riskfyllda, designade för att snabbt frodas eller dö, men coronaviruspandemin har medfört att Silicon Valleys naturliga urval har fått en turboskjuts och skapat ett kaos som saknar motstycke” skriver New York Times.

Martin Pichinson som är chef för företaget Sherwood Partners – som hjälper till med rekonstruktioner av startups som misslyckats – hävdar att företaget får tre till fyra gånger fler samtal än vanligt just nu.

Och hos jobbannonsfirman Glassdoor uppger en medarbetare att den situation som startups nu står inför redan är värre än både dotcomkraschen i början av 00-talet och finanskrisen 2008.

Samtidigt har tio globala och lokala riskkapitalbolag– däribland Lightspeed, Sequoia Capital och Matrix Partners – nu gått ut och varnat indiska startupbolag för att framtiden ser tuff ut och att det kan bli mycket svårt med finansiering.

33 min
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Svagt uppåt på Asienbörser – men Tokyo sjunker

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

2 tim
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall på Wall Street efter Trumps coronavarning

New York-börserna backade kraftigt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –4,4 procent
• Nasdaq: –4,4 procent
• Dow Jones: –4,4 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin. Det pessimistiska budskapet satte tonen för onsdagens handel på Wall Street.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp rejält förra veckan.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 backade 20 procent under årets första tre månader.

På bolagsfronten föll Xerox och HP 7 respektive 15 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappade 10 procent. Aktiekursen har kollapsat den senaste månaden till följd av corona-relaterade butiksstängningar. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

Igår 20:07
Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm rekylerade ner – telekom mot strömmen

Stockholmsbörsen vände ner efter gårdagens uppgångar. Vid stängning hade tappet tilltagit rejält:
• OMXS30: −3,4 procent
• OMXSPI: −3,8 procent
Medan nästan alla storbolag handlades upp i går lyste OMXS30 rött på onsdagen, med undantag för defensiva aktierna Tele2 och Telia, som steg runt 1 procent.

Verkstadsjättarna dominerade botten, med ras på nära 7 procent för Atlas Copco, 6,7 procent för Sandvik och 6,1 procent för SKF. Volvo och Autoliv tappade båda runt 5,5 procent.

Nordea som under gårdagskvällen tvärvände och pausade beslut om utdelning gick något bättre än index och tappade 2,9 procent.

Ilija Batljans SBB rasade 11,2 procent efter att den planerade fastighetsaffären värd 8 miljarder med Nyfosa sprack på tisdagskvällen.

Mekonomen rasade 17,7 procent efter att ha flaggat för ”väsentligt negativ påverkan” av coronaviruset och dessutom dataintrång.

Skistar tappade inledningsvis 6 procent efter att i går kväll ha meddelat att alla svenska anläggningar stängs. Men vid stängning var aktien ner 1,8 procent.

Illavarslande tecken för svensk ekonomi dominerade nyhetsflödet under morgonen.

Swedbank/Silfs inköpschefsindex över industrin föll brant i mars och noterade den största nedgången någonsin. Konjunkturinstitutet räknade i en ny men osäker prognos med att Sveriges BNP rasar 6 procent i andra kvartalet.

Igår 15:31
Läs mer om Dagens börs