Hem
PraktikertjänstANNONS

Här kommer hälsocentralen hem till patienterna

Tänk dig att du behöver lämna ett blodprov. Du är över 70 år och hälsan sviktar lite. Men till vårdcentralen är det tio mil, och det går bara en enda busstur om dagen.

Praktikertjänsts hälsocentral Norrskenet i Vittangi beslöt sig för att göra något åt saken. Nu åker personalen regelbundet ut till patienterna.

Akuta barnafödslar, älgjaktskador och hjärtinfarkter – vårdanställda i glesbygden får vara beredda på det mesta. Det gäller också personalen på Norrskenets hälsocentral, ensam vårdgivare i allra nordligaste Norrbotten och en del av vårdgivaren Praktikertjänst. Men hur lyckas en mottagning erbjuda en trygg och säker vård när avstånden är så stora?

– När det går har vi digitala samtal, men ibland måste man ses fysiskt, säger Stina Lundberg, verksamhetschef och kurator.

För att vi ska förstå situationen visar Stina på kartan:

– Vi har filialer i Kiruna och i Karesuando, allra längst upp vid gränsen mot Finland, och dit är det 18 mil. Men även om du har tillgång till bil måste du räkna med att det kan vara –42 grader, eller kanske har snöat så att vägen är helt osynlig. Vi brukar få påminna ovana läkare om att tänka efter innan de skriver en remiss – för det kanske innebär flera timmars resväg.

Sköterskor gör regelbundna besök

Sedan i våras åker därför antingen en sjuksköterska eller en undersköterska regelbundet ut till fyra byar och tar prover, kollar blodtryck och gör omläggningar.

När beslutet var fattat gick allt i flygande fläng. Vi utökade personalstaben med en distriktssköterska. PRO, hemtjänsten, en idrottsförening och ett studiecentrum ställde snabbt upp med lokaler. Praktikertjänst centralt har också gett ett helt fantastiskt stöd. Policyn är egentligen att bara köpa elbilar, men man förstod snabbt att det inte funkar här i kylan och fixade genast så att vi kunde köpa en hybridbil istället, berättar Stina Lundberg.

Viktigast att kunna hjälpa människor

Initiativet från Norrskenet har tagits emot med stor entusiasm, både lokalt och i lite större sammanhang. Men viktigast är ändå förbättringen för de enskilda människorna.

– Vi hade en patient vars son körde från Kiruna, en resa på totalt 35 mil, för att skjutsa honom till provtagning. Nu åker han själv på fyrhjuling till vår servicepunkt. Det är typiskt för patienterna här att försöka klara sig själva lite för länge och säga ”Gör så gott du kan!” åt oss, även om uppgiften är bortom vår horisont. Det finns så fantastiska människor här uppe. Vi har världens bästa jobb.

Visionen: en vårdbuss som når ännu fler

Men för att komma till Norrskenets allra nordligaste patienter måste man fortfarande åka ytterligare tio mil bortom Karesuando, på en väg på andra sidan finska gränsen. Till sist får man gå till fots över en bro tillbaka in i Sverige.

– Med en egen vårdbuss skulle vi också kunna följa den samiska befolkningen som är ute på rengärdet delar av året, drömmer Stina. Det är vår vision.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.