REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Här närmar sig en av de misstänkta bombmännen

En man som tros ha utlöst en självmordsbomb i en kyrka i Negombo i Sri Lanka fångades på film av övervakningskameror, skriver flera medier.

Mannen ses röra sig över ett mindre torg, bärande en ryggsäck. Han fortsätter in i den fullsatta kyrkan.

En intensiv jakt på personer med kopplingar till dådet pågår nu i landet. 40 personer har gripits och regeringen har pekat ut den lokala militanta islamistgruppen National Thowheeth Jama'ath som ansvarig för dåden. Samtidigt utreds internationella kopplingar.

Dödssiffran steg under tisdagen till 321 människor.

Mannen med ryggsäck på väg in i kyrkan

REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN

Samma man utanför kyrkan

REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN

Toppnyheter

Pojke klättrar ut från sitt hem som skadats i en attack i december 2019.  Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
Våldet i Afghanistan

Afghaner hoppfulla: ”Gyllene tillfälle för fred”

Under natten till lördagen inleddes den veckolånga nedtrappningen av våldet i Afghanistan som USA och talibanerna kommit överens om, rapporterar AFP.

Det tillfälliga vapenstilleståndet ger civilbefolkningen i landet andrum från det blodiga kriget som enligt FN:s beräkningar kostat mer än 100 000 människoliv under det senaste decenniet.

Flera afghaner har uttryckt en försiktig hoppfullhet på sociala medier. En av dem är privatpersonen Abu Mahmood. ”Det är ett gyllene tillfälle för Afghanistan att skapa fred”, skriver han på Facebook.

4 tim
Amerikanska soldater i Afghanistan. THOMAS WATKINS / AFP
undefined

Expert: Ett viktigt steg mot ett större fredsavtal

Att USA och talibanerna enats om att våldet i Afghanistan ska trappas ner under en vecka visar att båda sidor har tänkt om. Det säger talibanexperten Rahimullah Yusufzai till AFP.

Han menar att beskedet är ett stort och viktigt steg mot ett större fredsavtal.

Andrew Watkins, analytiker på International Crisis Group, anser dock att beskedet bara är ett första steg mot nödvändiga samtal mellan de olika interna parterna i Afghanistan.

– Sådana samtal kommer att vara mycket besvärliga, men är den bästa vägen mot en fredlig lösning på konflikten i Afghanistan, säger han.

Igår 15:12
Amerikansk soldat i Afghanistan. NOORULLAH SHIRZADA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Avtal om USA:s uttåg kan skrivas under nästa vecka

Om den nya överenskommelsen om en veckolång nedtrappning av våldet i Afghanistan efterlevs kan USA och talibanerna redan 29 februari skriva under ett avtal som banar väg för att amerikanska trupper helt lämnar landet, skriver AFP.

Ett sådant avtal vore en historisk vändpunkt i konflikten och skulle kunna innebära att den 18 år långa amerikanska närvaron i landet slutligen upphör.

Exakt vad dagens avtal om en veckas uppehåll i våldet innebär är dock oklart. En talibankälla uppger för AFP att han har fått order om att helt lägga ned vapnen, medan en annan säger att han bara fått besked om att inte attackera större städer och vägar.

Igår 15:03
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Helg Intervjuer
Författaren Hilary Mantel.  HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Mantel: ”Roas när folk tror jag har skrivkramp”

När den brittiska författaren Hilary Mantel för 15 år sedan skrev den historiska romanen Wolf Hall anade hon inte att hon påbörjat arbetet med en trilogi.

Mantel är nu aktuell med den avslutande boken ”The Mirror and the Light” och i en intervju med The Guardian berättar hon om hur nya historier hela tiden vecklade ut sig under researcharbetet vilket gjort att boktrilogin spänner över nära 2000 sidor.

– Jag roas när andra tror att jag har skrivkramp. I själva verket arbetar jag som i en fabrik.

Läs hela intervjun via länken nedan.

8 min
Roland Emmerich och Greta Thunberg. TT
undefined

Storregissören: Häpnar över att Thunberg behövs

Hollywood-regissören Roland Emmerich ligger bland annat bakom ”Day after tomorrow”, som kom för 15 år sedan och handlar om hur klimatförändringar leder till en global katastrof. I en intervju med Screenrant ger han sin syn på dagens klimatdebatt.

Han anser att världen trots alla varningar fortfarande inte förstått budskapet i hans film.

– Jag häpnar över hur Greta, en 16-årig tjej från Sverige, behövs för att påminna världen, säger Emmerich bland annat.

Att världssamfundet trots alla varningar inte agerar starkare gör att han är mycket pessimistisk, säger Emmerich vidare.

Läs hela intervjun via länken nedan.

3 tim
Oprah Winfrey och Phil McGraw. Arkivbild. Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Doktor Phil: Ville lyfta ”de tysta epidemierna i USA”

Tv-psykologen Phil McGraw har fått en stjärna på Hollywoods Walk of Fame. För Variety berättar han om vägen från inhoppen i Oprah Winfreys succéprogram till en egen talkshow och hur han byggde sitt imperium. Ambitionen när programmet ”Dr. Phil” började sändas var att ta upp de ”tysta epidemierna” i USA, ämnen som det råder beröringsskräck kring.

– Vi ville att psykisk hälsa och ohälsa skulle bli något som var okej att prata om och få bort stigmat kring det, säger McGraw till Variety.

Läs hela intervjun via länken nedan.

3 tim
Läs mer om Helg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund