Här pågick jättebygget – rakt under tunnelbanan
44 rulltrappor, 17 hissar, två perronger och fyra spår. Det är lite av vad som gömmer sig 40 meter under marken när Citybanans delsträcka Norrströmstunneln och stationen Stockholm City invigs nästa år. Arbetet har pågått sen 2008 och har flutit på i stort sett problemfritt för de hundratusentals pendlare som varje dag passerar på väg till och från jobbet, samt de tusentals hotellgäster som bott på något av Vasagatans alla hotell. Ulrika Sandahl, anbudsledare på NCC, jobbade med bland annat riskhantering. Hon såg till att jättebygget varken störde trafiken eller skadade oersättliga kulturbyggnader såsom Riddarholmskyrkan, under sprängningsarbeten.
Rätt kompetenser avgörande
– När man går in i en så stor entreprenad är det oerhört viktigt med säkerheten, både vad gäller ekonomi och teknik men också omgivningen. Att spränga en ny station under T-centralen med pågående tunnelbanetrafik innebär att man först av allt behöver sätta sig in i sin uppgift, att se vilka utmaningar och svårigheter som finns och se till att alla i hela ledet förstår sin roll, säger Ulrika Sandahl.
För henne har kommunikation varit det främsta arbetsredskapet när byggarbetare, uppdragsgivare, SL och omkringliggande företag jobbat tätt ihop för att störa allmänheten så lite som möjligt.
– Tre somrar i rad fick man stoppa trafiken för att vi skulle kunna jobba, då var det otroligt viktigt att vi kunde följa vår tidsplan. Det här projektet har innehållit massor av tekniska utmaningar och så många olika människors kompetenser har fått komma till sin rätt.