Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

Har sparkat tusentals: ”Mer behöver göras”

Ericsson har minskat sin personalstyrka kraftigt på senare tid. Sedan juli förra året har 18 000 tjänster försvunnit från företaget och bara under det senaste kvartalet har 3 000 fått lämna, skriver vd:n Börje Ekholm i sin kommentar till kvartalsrapporten.

Men massuppsägningarna har ännu inte fullt ut slagit igenom på Ericssons redovisade resultat. Målet är att spara in 10 miljarder kronor till mitten av 2018. Hittills har bolaget sparat 8,5 miljarder kronor genom personalneddragningarna.

”Förbättringarna under kvartalet är uppmuntrande. Men mer måste göras”, skriver Ekholm.

Första kvartalet 2018 (Förväntningar enligt SME Direkt)

Omsättning: Väntat: 43,3 Mdr kr 2017: 47,8 Mdr kr

Justerat rörelseresultat: Väntat: 13,9 Mdr kr 2017: 15,7 Mdr kr

Resultat före skatt: Väntat: -2,7 Mdr kr 2017: -11,7 Mdr kr

Läs också

Toppnyheter

Hells Angels-medlemmar ska har arbetat på flygplatsens landningsbana. TT
Svenska brottsbekämpningen

Hemlig rapport: Kriminella arbetar inne på Arlanda

Flera personer som är med i eller kan kopplas till kriminella gäng arbetar på Arlanda flygplats. Det slår en ny hemligstämplad polisrapport fast, avslöjar Expressen. Personerna ska bland annat jobba med att genomföra säkerhetskontroller och röntga bagage.

”Detta är anmärkningsvärt, inte minst då flygplatskontrollanter har ett förordnande från Polismyndigheten”, slår rapportern fast.

Personerna misstänks bland annat vara det polisen kallar för ”möjliggörare” alltså ha som uppgift att mot betalning eller under tvång låta smuggelgods och otillåtna föremål passera.

Fullvärdiga Hells Angels-medlemmar ska också har arbetat på flygplatsens landningsbana.

Igår 21:04
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Forssell (M) kritisk: Finns risk för terrordåd

Uppgifterna om att personer med koppling till kriminella gäng jobbar på Arlanda är mycket allvarliga, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till Expressen.

– Vi kan inte ha grovt kriminella som arbetar på Sveriges största flygplats. Det finns risk för terrordåd, att vapen och narkotika smugglas in, säger han.

Han kommer nu att lyfta frågan i riksdagen.

Inrikesminister Mikael Dambergs (S) pressekreterare hänvisar till polisen för en kommentar. Polisen väljer i sin tur att inte kommentera uppgifterna med hänvisning till sekretess.

Igår 21:26
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenska brottsbekämpningen

Dåligt stöd till misstänkta offer för sexhandel

Personer som lever i prostitution och som kan ha utsatts för trafficking får sällan det stöd och den hjälp de har rätt till, visar en granskning som DN har gjort. I stället placeras de ofta i häkte eller på kriminalvårdsanstalt tillsammans med kriminella, trots att prostitution inte är kriminellt i Sverige.

Tidningen berättar bland annat om en kvinna som låsts in trots att hon varit gravid och om en transsexuell person som vädjat om att släppas ur förvar eftersom hens medicin hållit på att ta slut.

Biträdande gränspolischef i region Väst, Mikael Holmgren, säger att alla prostituerade erbjuds stöd och hjälp men att nästan samtliga tackar nej.

Igår 19:31
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Hoda Muthana och Mike Pompeo. TT
Kampen mot IS

Pompeo: Kvinna som anslöt till IS inte välkommen

Hoda Muthana från Alabama lämnade USA som 20-åring 2014 för att ansluta sig till IS – nu vill hon komma hem efter att terrorgruppen i stort sett besegrats i Syrien, rapporterar The New York Times.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger i ett uttalande att Muthana inte är amerikansk medborgare och inte kommer att få komma in i landet.

”Hon har ingen laglig grund, inget giltigt pass, ingen rätt till pass eller visa för att resa till USA”, sa Pompeo i uttalandet.

Muthana säger att hon fick ett amerikanskt pass innan hon åkte och att hon föddes i USA. USA menar att hon föddes medan hennes pappa var jeminitisk diplomat och därmed inte automatiskt är medborgare medan hennes familjs advokat hävdar att hon föddes efter att han slutat arbeta som diplomat.

Fallet liknar den brittiska 19-åringen Shamima Begums, som i går fick sitt medborgarskap indraget från Storbritannien.

Igår 21:46
Shamima Begum 2015 när hon lämnade Storbritannien för att ansluta till IS i Syrien.  HO / METROPOLITAN POLICE
Kampen mot IS

Bangladesh vägrar ta emot 19-åriga IS-kvinnan

Bangladesh nekar till att ge den 19-åriga Shamima Begum ett medborgarskap i landet, rapporterar Reuters.

– Det här är ett fall för den brittiska regeringen. Bangladesh har inget med det här att göra, säger inrikesminister Asaduzzaman Khan till nyhetsbyrån.

Storbritannien beslutade i går att dra in Begums brittska medborgarskap efter att hon velat komma hem till landet efter att ha varit ansluten till IS i Syrien. Det brittiska inrikesdepartementet motiverade beslutet med att hon har möjlighet att bli medborgare i Bangladesh, där hennes mamma har sitt ursprung.

– Regeringen är djupt bekymrad över felaktiga påståenden om att hon skulle ha dubbelt medborgarskap, säger utrikesminister Shahrial Alam till The Guardian.

Igår 17:49
Övervakningsbild visar hur Begum (mitten) och två andra flickor lämnar London för att ansluta sig till terrogruppen IS i Syrien 2015. TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Analys: Begums öde kan ge ny syn på medborgarskap

Kommer Storbritannien lyckas dra tillbaka 19-åriga Shamima Begums medborgarskap efter tiden hos terrorgruppen IS i Syrien? Det återstår att se, skriver The Guardians Vikram Dodd i en analys.

Enligt internationell rätt får ett land inte göra en person statslös genom att dra in dennes enda medborgarskap. Det brittiska inrikesdepartementet motiverar dock sitt beslut med att Begum på grund av sin mammas ursprung antagligen kan beviljas medborgarskap i Bangladesh. Det argumentet kan prövas inom kort då 19-åringen nu har 28 dagar på sig att överklaga beslutet, skriver Dodd.

Även Washington Posts Ishaan Tharoor lyfter debatten som ett av flera exempel på de problem som följer på terrorgruppens fall. Kritiker menar att Shamima Begums öde kan fungera som ett slags prejudikat för en ny syn på medborgarskap – där alla med utländsk bakgrund riskerar att få sin enda nationalitet fråntagen om de inte sköter sig.

Igår 12:12
Läs mer om Kampen mot IS

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Bonnesen och Browder. TT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank avvisar kraven om en extern utredning

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen kan inte svara på om det är något i Uppdrag Gransknings program rörande bankens affärer i Baltikum som inte stämmer.

– Vi har inte fått ta del av all bakgrundsinformation så vi vet inte exakt vad de bygger sina uppgifter på, säger hon till SvD Näringsliv.

Avslöjandet utgår från tidigare hemliga dokument som antyder att Swedbank har haft samma typ av utländska kunder som misstänks ha tvättat pengar genom Danske Bank.

Finansmannen Bill Browder – visselblåsare i härvan som exploderade i höstas kring den danska storbankens estniska filial – menar att SVT:s avslöjande bara är början.

Han säger sig också ha egna bevis som kopplar Swedbank till Danske Bank-fallet och kräver nu att en extern utredning ska granska uppgifterna. Det är inte aktuellt enligt Bonnesen.

– Vi har redan i dag en rad kontakter med externa personer och vi planerar inga ytterligare granskningar utöver det, säger hon.

Det förvånar Johanna Kull, sparekonom på Avanza, som menar att det hade varit ett bra sätt att visa att man vill gå till botten med saken.

– Det är anmärkningsvärt att man tar så tydligt avstånd från att anlita en oberoende tredje part, säger hon.

Igår 22:01
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Bonnesen: ”Tillfällen där vi borde ha agerat snabbare”

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen hade svårt att kommentera anklagelserna om penningtvätt i en telefonkonferens under den sena eftermiddagen. Hon sa dock att hon pratat med Bill Browder, visselblåsaren i Danske Bank-härvan, under dagen och påstår att uppgifter om att han ska stämma Swedbank inte stämmer.

I en intervju med SVT, vars Uppdrag Granskning står bakom dagens avslöjande, står hon fast vid att Swedbank inte är inblandad i den estniska penningtvättshärvan.

Även Dagens Industri har talat med koncernchefen, som är självkritisk.

– När man ser programmet så kan jag också förstå att det är uppenbart att det har funnits tillfällen där vi borde ha agerat snabbare, säger hon till tidningen.

För SVT kommenterar också Bonnesen de avgångskrav som riktas mot henne.

– Det är klart jag tycker att det är jättejobbigt, jag tycker att det är otroligt jobbigt, säger hon till SVT.

Igår 15:54
Arkivbild.  Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Estland granskar Danskes kopplingar till Swedbank

Estlands åklagarmyndighet ska undersöka Swedbanks transaktioner med Danske Bank i Estland, skriver Reuters. Nyheten satte ytterligare press på aktien som stängde över 13 procent lägre på onsdagen.

– Vi kan bekräfta, eftersom den publicerade informationen har kopplingar till Danske Bank, att vi utreder påståendena inom ramen för vår Danske-utredning, säger en talesperson för åklagarmyndigheten till nyhetsbyrån.

Igår 15:20
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank