Har tåget gått för att binda bolåneräntan?
Stigande bolåneräntor har ökat intresset för att binda räntan och många experter tror att flera höjningar från Riksbanken är att vänta. Är det då läge att binda räntan?
Hur hög räntan kommer att bli beror på en rad faktorer där inflationstakten och Sveriges ekonomiska utveckling spelar stor roll. Exakt hur framtiden kommer se ut är alltid svårt att veta. Men Danske Banks prognos just nu är att styrräntan kommer att ligga på 2,25 procent i början av nästa år.
Detta skulle troligtvis innebära att de rörliga bolåneräntorna blir betydligt högre än i dag, något som får direkt påverkan på hushållens bolån.
Då kan bunden ränta passa
Så hur ska man då resonera gällande sitt bolån? Har tåget redan gått för att binda räntan?
– Att binda räntan är ett sätt att få kontroll på sina bolånekostnader. Man ska helt enkelt se det som ett verktyg för att skapa trygghet i sin ekonomi. Därför är det aldrig för sent att binda räntan. Genom att binda hela eller delar av bolånet har du full koll på hur mycket du kommer betala under en längre tidsperiod, säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.
Historiskt sett har många valt att ha rörlig ränta på sina bolån men då ska man samtidigt komma ihåg att det kan skapa osäkerhet.
– Om man har en ekonomi som klarar av svängningarna när räntan går upp kan man välja rörlig ränta. Har man en ekonomi som är tajtare, med mindre marginaler, är det bra att ta en dialog med sin bank om vilka alternativ som finns, säger Jennie Sandén.
Faktorer att tänka på:
- Vill du ha större trygghet och förutsägbarhet bör du binda hela eller delar av lånet. Genom att binda olika delar av lånet över olika tidsperioder skapar du en låneportfölj och sprider på så sätt riskerna.
- Väljer du rörlig ränta – räkna med att det kommer bli dyrare framöver. Lägg undan pengar redan nu och bygg upp en buffert i din ekonomi.