När räntorna stiger – ska jag amortera extra?
Är det bra att amortera extra när bolåneräntorna ökar? Och varför kan det vara bra att värdera om bostaden? Här ger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank, fem svar på heta ekonomiska frågor.
1. Ska jag amortera extra?
När räntorna stiger kan det kännas lockande att amortera extra på bolånet.
– Är du högt belånad, över 70 procent, är det aldrig fel att amortera extra. Men det får inte vara på bekostnad av andra investeringar och sparande. Gör inte extra amorteringar för sakens skull, se hellre till att du har en buffert. Med tanke på att vi kan förvänta oss ökade matkostnader, drivmedelskostnader och energikostnader är det bra med extra marginal i hushållsekonomin, säger Jennie Sandén.
2. När är det läge att värdera om bostaden?
För dig som inte gjort en värdering de senaste fem åren kan det vara värt att överväga att göra en ny. Men viktigt att du har lite koll på om priserna fallit i just ditt område i samband med den inbromsning vi sett på bostadsmarknaden när räntorna stiger.
– Din belåningsgrad är en viktig faktor när banken beräknar vilken ränta du kan få. Genom att göra en ny värdering kan du sänka din belåningsgrad, få ner räntan eller amorteringarna och på så sätt sänka din månadskostnad. Men det förutsätter att bostaden stigit i värde sedan du köpte den.
3. Ska jag sluta spara?
I ekonomiskt kärvare tider är det ofta sparandet som får stå tillbaka. Man känner att det behövs pengar här och nu för att få vardagen att gå ihop.
– Det sämsta man kan göra i sådana här tider är att dra ner på eller helt sluta att spara. Försök att hitta de onödiga utgifterna innan du börjar drar ner på sparandet. Det finns ofta utgifter som man kan dra i på.
4. Binda räntan?
Rörlig eller bunden bolåneränta beror på din ekonomiska situation och om du klarar av att räntan stiger. Det finns tydliga signaler på att Riksbanken kommer att fortsätta höja styrräntan och då påverkas lånen och blir dyrare. Gör ett aktivt val genom att räkna på hur mycket din ekonomi klarar. Rörlig ränta kan vara en fördel.
– Vill du ha större trygghet och förutsägbarhet bör du binda hela eller delar av lånet. Genom att binda olika delar av lånet över olika tidsperioder skapar du en låneportfölj och sprider på så sätt riskerna.
5. Vem kan ge råd om min ekonomi?
För att skapa en trygghet i ekonomin är sparande på kort och lång sikt, pensionssparande, finansiering och inte minst bolån viktiga frågor att ta ställning till.
– Om man tycker det är svårt att få överblick så kan din bank bistå med rådgivning och hjälpa dig att hitta den bästa lösningar för din privatekonomi utifrån dina förutsättningar.