Härvan växer: 99 har testat positivt för meldonium
99 positiva tester av det förbjudna preparatet meldonium har lämnats sedan 1 januari, uppger Internationella antidopningsbyrån Wada för AP.
Medlet blev förbjudet vid årsskiftet och löparstjärnan Abeba Aregawi och tennisspelaren Maria Sjarapova är två av de idrottare som fastnat i dopningskontroller.
Tidigare har anti-dopningsorganisationen bekräftat att ett 60-tal idrottare testat positivt.
bakgrund
World Anti-Doping Agency
Wikipedia (sv)
World Anti-Doping Agency, på franska: Agence mondiale antidopage, "Världens antidopingsbyrå", förkortat (WADA), är en världsorganisation som har det övergripande ansvaret inom idrotten att utarbeta dopningslistan över förbjudna preparat och metoder och är det enda ackrediterande organet för dopninglaboratorier. WADA arbetar med förebyggande samt arbetar aktivt med anti-doping inom idrotten. De största resurserna inom WADA läggs på forskning och antalet tester har ökat markant.
WADC (Världsanti-dopingkoden, World Anti-doping code) är den kod/regelverk som WADA står för. Samtliga idrotter och länder som är anslutna till WADA skall följa koden. WADC har utarbetats i en process som är unik för idrotten - med hundratals yttranden från både idrottsorganisationer och regeringar på varje nytt utkast till WADC. På en världskonferens i mars 2003 fastställdes den första giltiga versionen och till OS i Aten 2004 var varje tävlande nation tvungen att skriva under koden för att få delta. Förutom att idrottsvärlde fått gemensamma regler har WADC också lett till nationernas regering världen över enats om att utarbeta en internationell dopingkonvention i Unescos regi, som stödjer idrottens arbete enligt WADC. WADC är ett skydd både för idrottarna och idrotten, rättssäkerheten förstärks och enigheten gör det svårare för idrottare att fuska. Idrotten har aldrig stått starkare i dopingfrågan än idag.
WADA bildades den 10 november 1999 i Lausanne i Schweiz. På ett möte i Estland den 21 augusti 2001 beslöts att förlägga WADA:s huvudkontor i Montréal till Kanada.
bakgrund
Meldonium
Wikipedia (sv)
Meldonium eller mildronate (ryska: Мельдоний) (C₆H₁₄N₂O₂) som det också kallas, är syntetisk förening som används i delar av världen för att behandla bland annat ischemiska sjukdomar. Substansen verkar genom att förhindra ansamling av de cytotoxiska resterna efter betaoxidation av fettsyror i hjärt- och kärlsystemet samt genom att förhindra denna process som är mycket syrekrävande.
Meldonium var nästan bara känd i Östeuropa och Japan/Kina fram till 2015[källa behövs]. Produkten tillverkas enbart i Lettland av företaget Grindex och används för att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter, framför allt i vårdsyfte i Ryssland och andra öststater.
Meldonium togs fram på Lettlands universitet i Lettiska SSR på 1970-talet i försök att öka tillväxttakten på köttdjur[källa behövs].
Vetenskapliga studier[källa behövs] har visat att meldonium förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller hos människor. Meldoniums effekt kan spåras till cellens mitokondrier, som finns i alla celler i kroppen, vilket gör det möjligt att meldonium kan påverka alla organ i kroppen som kan ha nytta av en bättre energiomsättning. Det finns inga vetenskapliga studier i västvärlden kring Meldonium.
Det finns en hypotes om att man eventuellt ska kunna använda preparatet efter stroke samt vid Parkinsons och Alzheimers sjukdomar. Vetenskapliga bevis saknas dock fortfarande. Det finns en vetenskaplig studie som kom fram till att meldonium ökar vakenheten och en annan att inlärningsförmågan ökar[källa behövs]. Där finns inga studier som undersökt om meldonium ökar prestationen inom idrott[källa behövs].
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen