Haverikommissionen har inte kontaktat filmmakarna
Varken den svenska regeringen eller Statens haverikommission har haft någon kontakt med filmmakarna bakom ”Estonia – fyndet som förändrar allt”, skriver DN. Detta trots att det gått två veckor sedan haverikommissionen inledde sin granskning av filmmaterialet.
– Arbetet fortsätter. Det går framåt, säger Statens haverikommissions ställföreträdande generaldirektör Jonas Bäckstrand som inte vill kommentera vad de gör.
Enligt regissören Henrik Evertsson, som står åtalad för att ha kränkt gravfriden, finns det mer filmmaterial än det som är med i dokumentären även om det mest journalistiskt intressanta är bilderna på hålet i skrovet.
bakgrund
Estoniakatastrofen
Wikipedia (sv)
Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön den 28 september 1994, då färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm. Enligt officiella rapporten fanns 989 personer ombord, varav 852 förolyckades. Av den största nationalitetsgruppen, svenskar, omkom 501 av 552 ombord. Olyckan är den största fartygskatastrofen i fredstid i nordiska farvatten genom tiderna och en av de dödligaste överhuvudtaget under sent 1900-tal. Inget straffrättsligt ansvar har utkrävts för katastrofen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen