Havsspyan får nytt namn – ska kallas filtsjöpung
Den invasiva arten som tidigare kallats havsspya har fått ett officiellt namn: filtsjöpung. Det skriver TT med hänvisning till ett pressmeddelande från Havs- och vattenmyndigheten.
Arten upptäcktes i Sverige i mitten av september då den hittades på ett skal av europeiskt ostron i Kosterhavets nationalpark. Därefter upptäcktes den på fler platser i närområdet.
Filtsjöpungen tränger undan växt- och djurliv är därför ett hot mot ekosystemet.
– Eftersom filtsjöpungen sprider sig mycket effektivt är det nu viktigt att ta reda på hur spridd den är, säger Andrea Ljung, samordnare för invasiva arter på Havs- och vattenmyndigheten.
bakgrund
Filtsjöpung
Wikipedia (sv)
Didemnum vexillum, populärt benämnd havsspya, är en sjöpungsart som beskrevs 1989 av Romanov. Didemnum vexillum ingår i släktet Didemnum och familjen Didemnidae. Arten har 2022 för första gången påträffats i Sverige. Inga underarter finns listade i Catalogue of Life.D. vexillum tros ha sitt ursprung i Japan, men den har spritt sig till flera kontinenter och den betraktas som en invasiv art. Den upptäcktes 1991 i Nederländerna, där den har kommit att täcka stora delar av havsbotten i kustprovinsen Zeeland. Den har senare hittats i bland annat Storbritannien, Frankrike och Irland. År 2020 hittades den i Norge, och 2022 även i Sverige.Den kallas populärt för havsspya (en: Sea vomit), eftersom den liknar en gulaktig, bubblig smet, som snabbt kan kolonisera stora områden på havsbotten. Den bildar täta mattor som snabbt täcker tångruskor, musselbäddar och havsbotten. Den fortplantar sig både med hjälp av larver, som kan sprida sig längre bort, men också genom att den helt enkelt delar sig i mindre delar. Den antas ha kommit till Europa via internationell fartygstrafik.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen