Hepatit C-läkemedel ska subventioneras för alla
Botande hepatit C-läkemedel kommer nu att subventioneras till alla patienter, även de lindrigast sjuka. Orsaken är att kostnaderna för läkemedlen har sjunkit avsevärt.
På senare år har det kommit en rad nya och effektiva läkemedel som kan bota människor som har drabbats av den dödliga virussjukdomen hepatit C. Sedan 2015 ingår även mindre svårt sjuka hepatit C-patienter i gruppen som får subventionerade läkemedel men nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) beslutat att utöka subventionen till att omfatta även de lindrigast sjuka.
När de första botande läkemedlen mot hepatit C kom 2014 var kostnaden för att behandla en patient mellan 600 000 och 1,3 miljoner kronor. I dag kan kostnaden vara så låg som mindre än 100 000 kronor.
bakgrund
Hepatit C
Wikipedia (sv)
Hepatit C är en infektion som primärt drabbar levern. Sjukdomen orsakas av hepatit C-viruset (HCV). Hepatit C ger ofta inga symptom, men en kronisk infektion kan leda till ärrbildning i levern och efter många år till skrumplever. I vissa fall har patienter med skrumplever också leversvikt, levercancer, eller mycket svullna vener i matstrupen och magen, vilket kan leda till att man förblöder.
Människor får hepatit C huvudsakligen via blodkontakt från intravenös droganvändning, osteril medicinsk utrustning och blodtransfusioner. Uppskattningsvis 130–170 miljoner människor världen över har hepatit C. Forskare började studera HCV på 1970-talet och år 1989 bekräftades det att det existerar. Såvitt man vet orsakar det inte sjukdom hos andra djur.
Peginterferon och ribavirin är standardmediciner mot HCV. Mellan 50 och 80 % av de som får behandling botas. Patienter som utvecklar skrumplever eller levercancer kan behöva en levertransplantation, men viruset kommer vanligtvis tillbaka efter en transplantation. Det finns inget vaccin mot hepatit C. Det nya läkemedlet Sofosbuvir kan bota människor smittade med hepatit C, HCV, utan biverkningar. Det är dock dyrt - en tremånadersbehandling med läkemedlet kostar 360.000 kronor - och inte alla Landsting erbjuder ännu så länge Sofosbuvir.
bakgrund
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Wikipedia (sv)
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) är en svensk statlig myndighet som inrättades 2002, och som finns på Fleminggatan i Stockholm. TLV har till uppgift att pröva vilka läkemedel, vårdrelaterade förbrukningsartiklar och tandvårdsbehandlingar som ska få statliga subventioner. De ansvarar också för apotekens handelsmarginal och regler för utbyte av läkemedel samt bedriver tillsyn. TLV: s vision är mesta möjliga hälsa för pengarna.
Att en statlig myndighet beslutar om vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska subventioneras beror bland annat på en målsättning att läkemedelsförmånerna ska vara lika i hela Sverige.
Det är regeringen, via socialdepartementet, som beslutar vilken verksamhet TLV ska bedriva.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen