Het debatt om Schulman: ”Litteratur som parasiterar på verkligheten är brutal”
Den faktagranskning som sajten Kvartal har gjort om Alex Schulmans bok ”Bränn alla mina brev” från 2018 har resulterat i mängder av artiklar på landets kultursidor. Författaren, som har presenterat boken som en roman som bygger på verkliga händelser, kritiseras i Kvartal för att ha skrivit ”ett fuskbygge” med flera avgörande faktafel.
Expressens kulturchef Victor Malm försöker i en text att reda i de principiella frågorna om romaners förhållande till verkligheten. Han menar att ”verkligheten har fått större litterär betydelse i romankonsten” och att det är tydligt att det är kommersiellt gångbart med äkthet och autencitet. Han skriver också att litteratur ”som parasiterar på verkligheten är brutal, våldsam och fruktansvärt engagerande” och att det ”innebär ansvar”.
Malin Krutmeijer skriver samtidigt i Sydsvenskan att det inte går att komma åt författare som Schulman med sådan kritik som Kvartal riktat mot honom. Anledningen är det starka kulturella kapital Schulman har, och den bakgrund han kommer ifrån. Krutmeijer konstaterar att Schulmans belackare känner att de fått ”chansen att sätta åt denna irriterande människa”. Men de kommer inte att lyckas eftersom Schulman, i och med sitt kulturella arv, har tid att ”skriva ännu fler ’romaner’”.
I en text i DN skriver Stina Otterberg Engdahl att Olof Lagercrantz dagbok bör ges ut, för att på så sätt få en ”tillförlitlig källtext” att basera debatten på. Lagercrantz är en av huvudpersonerna i Schulmans bok, och den vars perspektiv boken bygger på.