Hem
Strängnäs domkyrka/Arkivbild (Wikimedia Commons)

”Historieförfalskning att säga att Sverige firar 500 år”

Dagens nationaldag är inte ett 500-årsfirande av Sverige som stat. Det menar Henrik Ågren som är historieprofessor på Uppsala universitet. Han är kritisk mot dem som påstår att det är så.

– Det är en förenkling som är så allvarlig att det är fråga om en ren historieförfalskning och det är tråkigt om folk tagit till sig av det för det är helt enkelt inte sant, säger han till P4 Uppsala.

Han säger att det absolut är viktigt att uppmärksamma jubileet av att Gustav Vasa valdes till kung, men att likställa det med att Sverige firar 500 år är fel enligt honom. Ågren menar att staten växte fram gradvis mellan 1000–talet och 1300-talet.

 
Mötet i Strängnäs 1523
Wikipedia (sv)
Mötet i Strängnäs 1523 var en sammankomst som hölls i Roggeborgen i Strängnäs för att diskutera och besluta om Sveriges angelägenheter. Det inleddes den 2 juni 1523 och avslutades den 7 juni 1523. När Gustav Vasas befrielsekrig var nära sin fullbordan och det blev känt att kung Kristian II i april flytt från Danmark, kallades till ett allmänt riksmöte i juni 1523. I mötet deltog förutom riksråd, prelater och frälsemän även ombud för städer och lagsagor och även ett påvligt ombud närvarade. Mötet började med att utse nio nya riksråd. Den 6 juni valde mötet Gustav Vasa till Sveriges och Götes konung. Efter valet behandlades anspråk på kompensation från hansastaden Lübeck för dess bistånd under befrielsekriget. Efter mötet öppnade Stockholm sin portar, och Gustav Vasa kunde vid midsommar intåga i huvudstaden.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen