Hem
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg, Frankrike. (Wikimedia Commons. )

Historisk dom: Sex är ingen äktenskaplig plikt

En 69-årig fransk kvinna får rätt i Europadomstolen mot sin man – och mot sitt lands domstolssystem. Hennes exmake ansökte om skilsmässa och angav som skäl att han inte fick ha sex med henne, skriver AFP. Domstolen gav honom rätt. Kvinnan överklagade trots att hon också ville skiljas därför att domen ”ifrågasatte hennes kroppsliga integritet”, berättar hon till AFP.

När överdomstolen vägrade ompröva fallet gick hon vidare till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, som nu slår fast att sex inte är någon äktenskaplig plikt och att samtycke är grunden för alla sexuella relationer.

– Vi får följa historiens gång och anpassa våra lagar, säger justitieminister Gérald Darmanin efter domen.

I Sverige får man till skillnad från i Frankrike skilja sig utan att uppge ett specifikt skäl, man har också rätt att inte ha sex med sin make eller maka.

bakgrund
 
Europadomstolen
Wikipedia (sv)
Europadomstolen, formellt Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, är en domstol som ansvarar för att avgöra tvister som rör tolkningen av Europakonventionen. Dock är domstolen ingen överinstans till nationella domstolar och myndigheter och kan därför inte upphäva en dom eller ett beslut som fattats av en nationell myndighet eller domstol. Om domstolen bedömer att en nationell dom bryter mot Europakonventionen så innebär det dock att landet måste anpassa sin tillämpning av lagen så att en kränkning inte sker igen och det kan i vissa fall även tvingas ändra i sin lagstiftning. Europadomstolen kan även utdöma skadestånd. I enstaka fall har domstolen direkt ålagt stater att ändra lagstiftning eller frige personer som frihetsberövats. Domstolens beslut är bindande för de berörda staterna och de är skyldiga att verkställa dessa. Europadomstolen har tolkningsföreträde för konventionsfrågor. Europadomstolen består av en domare från varje medlemsstat i Europarådet, vilka utses av den rådgivande församlingen i organisationen som består av företrädare för parlamenten i medlemsstaterna. Sätet är beläget i Strasbourg i Frankrike. Sverige accepterade domstolens obligatoriska jurisdiktion år 1966.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen