Hem
Bob Good pratar inför några andra medlemmar i Freedom Caucus. J. Scott Applewhite / AP

Högergrupp och stridslysten senator kan hota dealen

Nu börjar arbetet för Joe Biden och Kevin McCarthy med att övertyga de egna partimedlemmarna i kongressens två kammare om att rösta ja till avtalet om skuldtaket. Det blir inte lätt.

I representanthuset ingår 35 republikaner i den djupt högerkonservativa gruppen Freedom Caucus, som vill göra stora nedskärningar i statsapparaten. Efter att avtalet kommit på plats höll talmannen Kevin McCarthy ett konferenssamtal med sina partikollegor. Enligt källor till Politico kallade McCarthy avtalet för en ”stor seger” och sa att Demokraterna inte ”fått igenom en enda grej”.

Enligt Politicos källor var Freedom Caucus splittrat. ”Låter som ett jäkla bra avtal”, sa Jim Jordan, medan Bob Good sa att han är ”extremt besviken”.

Även i senaten, där Demokraterna har majoritet, kan avtalet stöta på patrull. Den republikanske senatorn Mike Lee har redan lovat att använda ”alla verktyg som står till förfogande” för att sinka processen om han inte är nöjd med avtalet.

Först senare på söndagen får politikerna ta del av avtalet i sin helhet. Senast 5 juni måste avtalet röstas igenom för att undvika statsbankrutt.

Annons

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons