Hem
SPPANNONS

Högre lön eller pension? 4 ekonomitips för företagare

Tillhör du dem som driver bolag och inte tar ut marknadsmässig lön? Du kanske även halkat efter med tjänstepensionssparandet? Du är inte ensam. Så många som 3 av 10 företagare har inte tänkt på tjänstepensionen. Pensionsexperten Oscar Isvén Backlund delar med sig av fyra nödvändiga insikter för att hjälpa dig fatta kloka beslut.

När ditt företag nått en stabil lönsamhet är det dags att börja se över dessa aspekter. Ur ett skatteperspektiv är det en god idé att du antingen tar ut en högre lön eller sparar mer till din tjänstepension – men vad är bäst?

1. Hur långt har du till pensionen?

Det är bra att börja spara till pensionen tidigt. Men du bör vara medveten om att ditt pensionskapital är bundet minst tills den dagen du fyller 55 år – och när du väl valt att börja ta ut den kan du inte ångra dig. Det behöver alltså finnas en balans i hur mycket du sparar i din tjänstepension och hur mycket du har i privat sparande. Har du nära till pensionen och inte är i behov av att ha tillgång till sparkapitalet, så kan det vara rätt att satsa på att spara mer i tjänstepension, snarare är att ta ut högre lön. Det har också skattemässiga fördelar.

2. Hur bra är din SGI och PGI?

SGI är ett värde som används av Försäkringskassan för att beräkna nivån på din sjukpenning och föräldrapenning. För att få maximal ersättning från Försäkringskassan behöver man ta ut en lön på 573 000 kr/år (2024). Om du inte tar ut så mycket i lön än är det en god idé att öka ditt löneuttag från bolaget istället för att sätta av mer i tjänstepensionen.

PGI, eller pensionsgrundande inkomst, används för att beräkna din personliga intjäning till den statliga allmänna pensionen. Maximal avsättning får du vid en årslön på 614 934 kr/år (2024). Som egenföretagare finns det egentligen få anledningar att ta ut högre lön än så. En viktig anledning är om du behöver ta ut en högre lön för att kvalificera dig för att kunna ta en högre utdelning till låg beskattning, enligt 3:12-reglerna. En annan anledning kan förstås vara att du behöver löneinkomsten privat. Om du kommit så långt att din lön ger dig en god levnadsnivå och en bra SGI och PGI är det ofta rimligt att börja sätta av mer till din tjänstepension istället för att höja lönen.

3. Ligger du nära brytpunkten för statlig skatt?

Då är det oftast ett bättre val att sätta av mer till tjänstepensionen än att höja din lön. Brytpunkten för statlig skatt ligger på en årslön på 615 300 kr (2024). Är du över 66 år är brytpunkten istället 697 300 kr.

4. Hur mycket har du tjänat ihop i din befintliga tjänstepension?

Är du egenföretagare som tidigare jobbat ihop ett bra tjänstepensionskapital? Då kan det faktiskt finnas en ”risk” att du som pensionär får en inkomst som överstiger brytpunkten för statlig skatt. Är du en av dessa lyckosamma, så är det bättre att du nu tar ut en högre lön för att minska den beskattningsbara vinsten i företaget.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.