Hopp om att upptäckt ska bota alla typer av cancer
En nyupptäckt del av immunsystemet kan utnyttjas för att bota alla typer av cancer. Rönen presenteras i Nature Immunology och har ännu inte testats på patienter, men enligt forskarna finns det ”enorm potential”, skriver BBC.
Det handlar om en T-cell, en typ av vita blodkroppar, som kan modifieras genetiskt och omprogrammeras för att användas i immunterapi. När cancercellerna attackeras lämnas normal vävnad orörd.
– Ingen har tidigare trott att det här är möjligt, säger professorn Andrew Sewell.
Cancerformer som skulle kunna botas med hjälp av upptäckten omfattar bland annat lung-, hud-, blod-, bröst- och prostatacancer.
bakgrund
T-cell
Wikipedia (sv)
T-celler eller T-lymfocyter är en typ av vita blodkroppar som utgör en del av den adaptiva delen av kroppens immunförsvar. De utbildas för att känna igen specifika patogener. Vid en första infektion med en specifik patogen tar det cirka en vecka innan det adaptiva immunförsvaret är fullt utvecklat.
Förstadier till T-celler bildas i benmärgen. Namnet "T-cell" kommer av att de sedan genomgår en mognadsfas i thymus, brässen. Mogna T-celler patrullerar i blodet och lymfsystemet i väntan på att de ska känna igen de delar av ett patogen de är specifika för. För att en T-cell ska känna igen ett antigen krävs en antigenpresenterande cell (APC).
T-celler tillhör immuncelltypen lymfocyter, och kan skiljas från andra lymfocyter som B-celler och NK-celler, genom att de har en särskild receptor på sin cellyta. Flera olika undergrupper av T-celler har upptäckts, var och en med en särskild funktion.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen