Hem
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT

Hotell och restauranger hårt drabbade av konkursvåg

Konkurserna inom hotell- och restaurangsektorn ökade med 29 procent under december, jämfört med samma månad i⁠ fjol. För helåret ligger konkurserna i sektorn 7 procent över fjolårets nivå, visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

Det var tio år sedan sist konkurserna i branschen ökade i så snabb takt, samtidigt som nystarterna var så få.

– Efter pandemin, är kriget och inflationen ytterligare en tung sten i ryggsäcken för restaurangägare runt om i landet, säger UC:s ekonom Johanna Blomé enligt ett pressmeddelande.

Reallönesänkningar och becksvarta framtidsutsikter för hushållen, i kombination med restaurangernas högre kostnader för livsmedel, bäddar för fortsatt kämpiga tider för branschen, påpekar hon.

Så får du den bästa ekonomibevakningen:

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. Just nu får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.

Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen