USA:s svartlistning av Huawei

”Huawei förbereder sig på rejält smartphoneras”

Enligt uppgifter från källor till Bloomberg så förbereder sig Huawei nu på ett rejält ras för företagets internationella smartphoneförsäljning. Detta som en följd av den amerikanska regeringens svartlistning. Huawei ska internt ha räknat med en minskad leveransvolym på mellan 40 och 60 miljoner smartphones, uppger källorna. Den nya telefonmodellen Honor 20 släpps i flera delar av Europa den 21 juni, men enligt uppgifterna så ska Huawei vara beredda att dra in telefonen om den inte säljer tillräckligt bra.

Toppnyheter

Arkivbild.  TT
Materielbristen på sjukhusen

Materielkrisen fortsätter: Fler operationer ställs in

Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in alla planerade operationer även under torsdag och fredag på grund av materielbristen, enligt ett pressmeddelande från Region Uppsala. Bara akuta operationer genomförs.

– De leveranser vi har fått täcker tyvärr inte behovet för att ha både bedriva vård i normal omfattning och ha beredskap för akuta händelser som olyckor, säger chefsläkare Göran Günther.

Materielproblemen inom Region Uppsala och flera andra regioner började i förra veckan. De har alla bytt till en och samma leverantör nyligen. Sedan i fredags har alla operationer som inte varit akuta på Akademiska ställts in.

1 tim
Arkivbilder TT
undefined

Sjukhus varnades för risker med materialbrist i somras

Redan i somras kom varningar om att bristen på sjukvårdsmaterial kunde bli ett problem på Akademiska sjukhuset i Uppsala, rapporterar P4 Uppland.

Fem regioner upplever nu en materialbrist vilket beror på ett byte av leverantör. Regionerna som samarbetar gjorde en gemensam riskanalys med både den gamla och den nya leverantören under sommaren, vilket visade att det var hög risk för förseningar och felaktiga lagersaldon.

– Det finns med i det här, att det kan bli förseningar i inleverans och så. Men inte i närheten av de här konsekvenserna, säger Petter Karlsson som är inköpschef för region Uppsala till radion.

3 tim
Sjukvårdsmaterial. Arkivbilder. TT
undefined

Sjukhusen får vänta – ingen leverans på onsdag

Apotekstjänst AB kommer inte att kunna leverera sjukvårdsmaterial till regionerna på onsdag, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

I går sa företagets vd Tomas Hilmo att man beräknade att leveransen kunde komma igång igen på onsdag.

– Tyvärr är det inte så, jag kan inte säga exakt varför, det har uppstått komplikation och vi måste prioritera de akuta beställningarna, säger Eric Aronson, talesperson på Apotekstjänst, till SVT.

Apotekstjänst, som nyligen tog över som distributör i flera regioner, menar att leveransen dröjer på grund av logistikproblem, där regionerna krävt stora beställningar då det redan var tomt på hyllorna när de tog över.

Det är oklart när den ordinarie leveransen kan komma igång.

Igår 15:49
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Annie Lööf  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledardebatten i riksdagen

Just nu: ”Kommuner vill ha generella statsbidrag”

Partiföreträdarna för de åtta riksdagspartierna möts nu i en partiledardebatt i riksdagen. Vård, skola, omsorg, arbetslöshet, kriminalitet och integration är några av de ämnena som behandlas.

Centerpartiets Annie Lööf tog under sitt anförande upp kvinnors hälsa och förlossningsvården där hon påpekade att de regionala skillnaderna är för stora.

Lööf fick kritik för prioriteringarna i budgeten från V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Varken Annie Lööf eller jag kan trolla, men vi kan prioritera. I våran budget kommer välfärd först. Nu väntar en våg av neddragningar. Centerpartiet prioriterar sänkt skatt för rika män, säger Sjöstedt i ett replikskifte.

– Jonas Sjöstedt är inte trovärdig. Ni prioriterar riktade statsbidrag till kommuner. De skriker efter generella statsbidrag, svarar Lööf.

Följ debatten via länkarna nedan.

3 tim
Fredrik Reinfeldt och Jonas Sjöstedt. TT
undefined

Sjöstedts känga: ”Saknar faktiskt Reinfeldt i dag”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt visar ett tydligt missnöje med de övriga tre oppositionspartierna, som inte är en del av januariavtalet, under partiledardebatten i riksdagen.

– Vi ser ett nytt politiskt block växa fram, de blåbruna, säger Sjöstedt.

På Twitter förtydligar han sina tankar – och skickar en oväntad hälsning till förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt.

”Åkesson begärde ingen replik på Kristersson. Kristersson begär ingen replik på Åkesson. Jag saknar faktiskt Reinfeldt idag”, skriver Sjöstedt.

V-ledaren hade tidigare gått till attack mot regeringens budget och varnade för en ekonomisk kris i kommunerna.

1 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ställer Greta Thunbergs fråga till er: hur vågar ni?”

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin fokuserade under sitt anförande på den globala rörelsen av unga som demonstrerar för klimatet.

– Vi är den sista generationen som kan göra något åt detta, säger hon.

MP-språkröret kritiserade även Moderaterna och Sverigedemokraterna för att i stället för att satsa på välfärd och miljö prioritera skattesänkningar på bensin.

– Jag ställer Greta Thunbergs fråga till er: hur vågar ni?

1 tim
Läs mer om Partiledardebatten i riksdagen
Brexit Storbritanniens framtid
Brexitminister Stephen Barclay.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Ministern: Storbritannien har skickat utkast till EU

Brexitminister Stephen Barclay säger att Storbritannien har skickat ett nytt utkast om utträdesförklaring till EU. Förklaringen är en del av brexit-överenskommelsen med unionen. Det rapporterar Reuters.

– Vi har lämnat in utkastet som del av förhandlingarna på en rad områden i diskussionerna, ska Barclay ha sagt till ett parlamentsutskott under onsdagsförmiddagen.

I tisdags rapporterades obekräftade uppgifter i flera medier om ett nära förestående avtal mellan britterna och EU. Nu säger regeringskällor till BBC att sannolikheten för ett sådant är ”krympande”.

7 min
Storbritanniens brexitförhandlare Stephen Barclay. JOHN THYS / AFP
undefined

Bryssel kan vakna upp till nytt avtal – flera steg kvar

Klockan 14 i dag träffas EU:s stats- och regeringschefer för en samling inför sitt två dagar långa toppmöte i morgon. Unionens chefsförhandlare Michel Barnier har gott hopp om att kunna ha med sig ett nytt förslag till utträdesavtal för Storbritannien, skriver Bloomberg.

Detta efter en nattmangling där Bryssel och London ska ha jobbat sig igenom sina meningsskiljaktigheter. Enligt uppgifter till Guardian ska Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ha gjort stora eftergifter kring den irländska gränsen.

En anonym EU-tjänsteman uppger för AP på onsdagsmorgonen att nattmanglingen inte ledde till några genombrott, men att förhandlingarna kommer att fortsätta i dag.

6 tim
Johnson. Arkivbild. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Johnson nära avtal – har gjort stora eftergifter

EU och Storbritannien är mycket nära ett brexitavtal efter att den brittiske premiärministern Boris Johnson gjort stora eftergifter kring den irländska gränsen. Det uppger högt uppsatta källor för Guardian sent på tisdagskvällen.

Ett utkast till avtalstext kan publiceras redan under morgondagen, skriver tidningen.

Uppgörelsen ska innehålla eftergifter som Johnsons företrädare Theresa May vägrade att göra.

Men för att avtalet ska gå igenom måste först EU:s övriga 27 medlemsländer godkänna det under toppmötet som inleds på torsdagen, innan Boris Johnson försöker få det brittiska parlamentet att gå med på förslaget.

Igår 22:19
Läs mer om Brexit
SKL:s ordförande Anders Knape och chefsekonom Annika Wallenskog.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommungranskningarna

SKL: Fler än 20 kommuner väntas höja skatten 2020

Sveriges Kommuner och Landsting uppskattar att fler än 20 kommuner och några regioner kommer bli tvungna att höja skatten nästa år, skriver TT. Detta eftersom att många kommuner ser demografiska förändringar med flera äldre och unga som belastar ekonomin.

Men även om det nu blir höjningar kommer kommuner och landsting att tillsammans sakna 43 miljarder år 2023 om inte staten skjuter till mer i statsbidrag, enligt SKL.

Många kommuner, däribland Kiruna och Filipstad, har den senaste tiden tvingats till kraftiga besparingar eftersom ekonomin inte har gått ihop.

1 tim
SKL-ordföranden Anders Knape. TT
undefined

SKL-rapport: Tuff ekonomi i kommunerna väntar 2020

De ekonomiska förutsättningarna i många kommuner ser ut att bli sämre under nästa år. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, där en majoritet av kommunernas ekonomichefer svarat att läget ser sämre ut under 2020 jämfört med i år.

SKL-ordföranden Anders Knape tror att det kärva ekonomiska läget dels beror på att antalet äldre och unga ökar snabbare än personer i arbetsför ålder och dels på att Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. Han menar att kommunerna kommer att vara tvungna att fortsätta att effektivsera sin verksamhet och fundera över sina prioriteringar.

– Sedan kommer det att behövas tillskott ifrån staten i form av ökade generella statsbidrag och det kommer också på sina håll att få till konsekvens att man kommer att höja skattenivåerna, säer han till Ekot.

5 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Flera kommuner tvingas till nedskärningar nästa år

Fyra av fem kommuner uppger att de kommer tvingas göra nedskärningar på den kommunala verksamheten nästa år. Det visar en enkät som DN har gjort. Neddragningarna rör skola, äldreomsorg och socialtjänsten.

Orsaken är ofta det demografiska trycket men även minskat statsbidrag.

I enkäten svarar även var tionde kommun att man planerar att höja skatten nästa år då den ekonomiska situationen blivit mer ansträngd. Pengarna räcker inte längre till för den ordinarie verksamheten, skriver tidningen.

Totalt 197 av Sveriges 290 kommuner har svarat på enkäten.

Igår 19:01
Läs mer om Kommungranskningarna
Elizabeth Warren, Pete Buttigieg och Andrew Yang under Demokraternas fjärde tv-sända debatt.  WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Primärvalen 2020

Analyser: Warren vinnaren som alla förhöll sig till

Fokuset låg i princip helt på senator Elizabeth Warren i Demokraternas fjärde debatt inför primärvalen, skriver The Guardians Moira Donegan i en analys. Donegan pekar ut Warren som vinnare, samma sak gör SVT:s Carina Bergfeldt.

”Frågorna formades efter hennes politiska positioner, hennes tidigare uttalanden och agenda och andra kandidater fick anpassa sig till Warrens position”, skriver Donegan.

CNN:s Chris Cilizza och Fox News Bret Bartier tar båda upp hur Pete Buttigieg positionerade sig mot Joe Biden och Elizabeth Warren, framförallt i frågan kring kostnadsfri hälso- och sjukvård.

”Buttigieg hade ett tydligt mål med debatten – att slå ned på Warren gällande kostnadsfri hälso- och sjukvård och försäkra väljarna om att han har en alternativ plan som inte slår ut den privata sjukförsäkringsmarknaden”, skriver Cilizza.

– Han styrde samtalet till att visa att han kan bli alternativet till Joe Biden genom att ta upp kostnadsfri hälso- och sjukvård, vapenfrågan och utrikespolitik, säger Bartier i Fox News sändning.

4 tim
Elizabeth Warren gör tummen upp till publiken.  SHANNON STAPLETON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elizabeth Warren grillades hårt av de övriga i debatten

Demokraterna som i natt möttes i debatten i Ohio gick hårdast åt Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, som i de senaste mätningarna har gått förbi den tidigare toppkandidaten Joe Biden.

Den mer högerorienterade Amy Klobuchar riktade in sig på att Warren inte kan svara ja eller nej när det kommer till skattelättnader.

– Skillnaden mellan en dagdröm och en ekonomisk plan är att en av dem kan genomföras, sa Klobuchar som är senator i Minnesota.

– Jag kommer inte att skriva under en lag som inte sänker kostnaderna för USA:s medelklassfamiljer, svarade Warren.

Enligt CNN fick Warren mest talartid under debatten, nästan 23 minuter. Hon följs av den före detta vicepresidenten Joe Biden som fick 16 minuters talartid.

Idag 03:48
De tre toppkandidaterna Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demokraternas kandidater eniga om riksrätt för Trump

Nästa alla av de tolv presidentkandidaterna som i natt möttes i demokraternas debatt var eniga om att Donald Trump måste ställas inför riksrätt.

– Ingen står över lagen. Han kan inte tillåtas bryta mot lagen gång på gång, sa Elizabeth Warren om varför hon stöder ett riksrättsåtal av presidenten.

Kandidaten Tulsi Gabbard var den enda av de tolv som inte rakt ut sa att hon var för ett åtal eftersom hon menar att ett sådant skulle riskera att splittra landet ännu mer. Hon betonade dock att hon anser att frågan måste utredas.

Idag 03:27
Läs mer om Primärvalen 2020