Hannibal Hanschke / TT NYHETSBYRÅN
USA:s svartlistning av Huawei

Huaweis egna OS till fler produkter under 2020

Huawei planerar att förse fler av sina produkter med det egna operativsystemet Harmony OS under det kommande året. Det rapporterar Reuters, som hänvisar till ett uttalande som företagets chef för konsumentmjukvara, Wang Chenglu, gjort i samband med öppnandet av en ny flaggskeppsbutik i Shenzen.

Huawei offentliggjorde sitt egna operativsystem i höstas, och medgav att det på sikt skulle kunna komma att ersätta Googles mobila operativsystem Android på företagets mobiltelefoner.

Men trots att den amerikanska svartlistningen av Huawei kvarstår, så ska inte mobiltelefoner vara en av de produktkategorier som man planerar att förse med Harmony OS under 2020. Däremot är operativsystemet aktuellt för smarta klockor, AI-högtalare och annan elektronik.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Är svårt att få en samlad bild av immuniteten

Det saknas en helhetsbild över immunitetsläget i Sverige då det inte finns någon statistik på hur många svenskar som testat sig för covid-19 – och till stor del vad testerna visar, rapporterar GP.

– Vi har svårt att få en samlad bild av immuniteten i befolkningen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.

En av anledningarna är att Folkhälsomyndigheten inte får någon komplett statistik från privat testning då det är frivilligt för privata aktörer att rapportera data. Enligt Tegnell är statistiken fläckvis och rapporteras inte heller på individnivå, det myndigheten får reda på är hur många som testats och hur många test som varit positiva.

Idag 05:49
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minskning av semesterhemtjänst

De sommargäster som söker hemtjänst har minskat i flera svenska kommuner. I Blekinge har det skett en kraftig minskning, rapporterar P4 Blekinge. Samma sak har rapporterats från flera kommuner i Bohuslän enligt P4 Väst.

Även kommuner som TT har pratat med vittnar om samma sak. Både Simrishamn på Österlen och Värmdö kommun har sett en nedgång. I Simrishamn utesluter de inte att det har med coronapandemin att göra.

Halmstad är den kommun som till viss del går emot trenden. Även om kommunen sett en minskning i formella ärenden, så har de informella förfrågningarna ökat. Något som lett till mycket merjobb hos kommunen.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Trump: Går mycket bättre för oss än för andra länder

USA:s president Donald Trump vill att landets skolor öppnar, skriver han på Twitter. Han är nöjd med landets hantering av pandemin.

”Med undantag för New York och några andra ställen har vi gjort MYCKET bättre ifrån oss än de flesta andra länderna i världen”, skriver Trump.

Han menar att ökningen av fall förklaras med att testningen ökar. Det stämmer inte, visade en analys från New York Times nyligen. Under samma period som antalet tester ökade med 80 procent ökade antalet fall med hela 215 procent, medan en bredare testning rimligtvis borde resultera i en högre andel negativa provsvar.

Tidningens statistik visar att USA har redovisat flest virusfall i hela världen, både totalt och den senaste veckan. Justerat för befolkningsmängd har dock USA några länder framför sig. Sett till antalet dödsfall per 100 000 invånare ligger USA först på plats tio, två platser efter Sverige.

Trumps uttalanden går på tvärs med uttalanden som gjordes av Deborah Birx, som styr Vita husets coronagrupp, under helgen. Hon varnar för att pandemin har gått in i en ny fas och att viruset är ”utomordentligt utbrett”.

16 min
Demokraternas Nancy Pelosi och Chuck Schumer.  Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Låst läge om stödpaket – Trump ser över eget beslut

Knuten mellan Republikaner och Demokrater om nästa runda av stödåtgärder för amerikanerna är fortsatt stenhård. Nu uppges president Donald Trump och administrationen se över vilka möjligheter som finns att vidta egna åtgärder i frågan, uppger källor för Washington Post.

I helgen löpte den tillfälliga lag ut som innebar att arbetslösa amerikaner fick 600 dollar i veckan i statligt bidrag. Stötestenen i kongressen är dels vilka som ska få ta del av stödet om det förlängs, dels hur stort stödet ska vara, skriver Wall Street Journal.

Enligt Washington Post är det oklart vilka åtgärder Vita huset kan vidta utan kongressens godkännande, men nämner att utökat arbetslöshetsunderstöd och moratorium för vräkningar som två åtgärder som Trump tidigare har lyft fram som extra viktiga och som tidigare godkänts på tillfällig basis.

3 tim
Deborah Birx och Nancy Pelosi. TT
undefined

Pelosi: Har inget förtroende för Vita husets viruschef

Nancy Pelosi, den demokratiska talmannen i USA:s representanthus, har inget förtroende för Vita husets viruskoordinator Deborah Birx. Däremot är hon mycket positiv till smittskyddschefen Anthony Fauci. Det framgick när Pelosi gästade ABC:s tv-program ”This week” på söndagen.

Uttalandena kom efter att Birx i en egen intervju varnat för att viruset i USA är betydligt mer utbrett än tidigare.

– Jag tycker att presidenten har spridit desinformation om viruset och hon är hans utnämnda så nej, jag har inget förtroende där, säger Pelosi.

Idag 05:58
Läs mer om Coronaviruset
Polisen på plats i Botkyrka. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ihjälskjutna 12-åringen i Botkyrka

Vittnesfilmer har säkrats – husrannsakningar hos två män kopplade till nätverk

Polisen har gjort husrannsakningar hos två män som misstänks ha varit måltavlor vid dödsskjutningen av den 12-åriga flickan i Botkyrka, enligt uppgifter till Expressen. Männen, som vid tidpunkten för skjutningen befann sig vid McDonalds, kan enligt uppgifterna kopplas till det kriminella Botkyrkanätverket.

Polisen har säkrat filmer från en övervakningskamera och från vittnen, skriver Aftonbladet.

– Dem och annan teknisk bevisning håller vi på att analysera nu, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen, till tidningen.

Polisen vädjar om upplysningar om en vit kombi som setts i samband med skottlossningen och uppmanar alla som vet någonting att kontakta dem.

2 tim
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: 12-åriga flickan var ute och gick med sin hund när hon sköts ihjäl

Den 12-åriga flicka som sköts ihjäl i Botkyrka natten till söndag var ute och gick med hunden vid brottstillfället, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Polisen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi uttalar oss inte om det. Generellt sett har den här typen av skjutningar kopplingar till kriminella nätverk, men vi går inte in på hur det är i just det här fallet, säger Palle Nilsson, tf biträdande regionpolischef i Stockholm.

Polisen utreder händelsen som mord.

4 tim
Läs mer om Ihjälskjutna 12-åringen i Botkyrka
En 12-årig flicka sköts till döds natten till söndag. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på dödsskjutningen

Kriminolog: 15 oskyldiga mördade av gängen på 10 år

Närmare 15 personer utan kopplingar till pågående konflikter har mördats de senaste tio åren, säger läkaren och kriminologen Ardavan Khoshnood till SVT.

Han menar att polisen med sina nationella operationer inte lyckats minska det dödliga våldet.

– Den här 12-åriga tjejen är det tredje barnet som fått sätta livet till på grund av så kallade gangsterkrig, säger han.

Natten till söndag sköts en 12-årig flicka ihjäl i närheten av en bensinmack i Botkyrka, söder om Stockholm. Flickan var enligt uppgifter till SVT ute och rastade hunden när hon sköts.

3 tim
Minnesplats efter dödsskjutningen i Botkyrka. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minnesstund för flickan: ”Berör området i stort”

Under dagen hålls en minnesstund för den 12-åriga flicka som sköts ihjäl vid en bensinmack i Botkyrka, söder om Stockholm, natten till söndag. På plats finns bland annat Botkyrka kommun för att stötta invånarna, skriver P4 Stockholm.

Kommunen har även sett till att utöka sin uppsökande verksamhet.

– Det här berör såklart området i stort, det blir väldigt ledsamt, säger Pernilla Vera, säkerhetschef i Botkyrka kommun, till SR.

2 tim
Människor samlas under söndagskvällen på platsen i Botkyrka där den 12-åriga flickan sköts till döds. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Dödade 12-åringen visar att lagen måste ändras”

Opinion Dödsskjutningen i Botkyrka, kulturministern och svensk skolbyråkrati är tre ämnen som engagerar ledarsidorna på måndagen.

Regeringen måste ändra lagen och göra det lättare att använda vittnesuppgifter som samlats in före en rättegång. Det skriver Expressens i en osignerad ledare med anledning av den 12-åriga flicka som sköts ihjäl i Botkyrka söder om Stockholm natten till söndag.

I texten pekar man på att det i dag bara är vad som sägs under själva rättegången som spelar roll, vilket innebär att kriminella kan hota vittnen inför en domstolsförhandling.

DN:s Barbro Hedvall skriver att kulturminister Amanda Lind (MP) sätter lojaliteten gentemot regeringen före kulturlivet, vilket leder till att kultur- och nöjesevenemang blir lidande när godtyckliga gränsdragningar tillåts.

Byråkratin som omgärdar studenter utanför EU som vill plugga i Sverige är fokus för SvD:s Naod Habtemichael. Han lyfter fram att det komplicerade regelverket får många talangfulla utbytesstudenter som hade kunnat rekryteras till Sverige aldrig kommer hit till följd av risken för att nekas uppehållstillstånd, något Habtemichael vill se ändring på.

Idag 06:24
Läs mer om Reaktioner på dödsskjutningen
Coronaviruset Smittan i Europa
Resenärer i full skyddsmundering på Bryssels flygplats. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Belgien: Dubblerat antal viruspatienter på intensiven

Antalet personer som intensivvårdas för covid-19 i Belgien har dubblerats den senaste månaden, rapporterar AFP med hänvisning till belgiska myndigheter.

– Vi kan se att viruset cirkulerar intensivt inom vårt territorium. Siffrorna fortsätter att klättra uppåt, säger Frederique Jacobs, talesperson för landets federala coronagrupp.

Totalt vårdas nu 58 personer på intensivvårdsavdelningar i landet, enligt Le Soir.

Belgien har skjutit på planerade lättnander av restriktionerna efter att smittspridningen tagit fart igen.

31 min
Anders Tegnell pratar med journalister förra veckan. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyska Focus: Sverige körde solo – strategin tycks funka

Den svenska virusstrategin verkar fungera, skriver tyska Focus i ett reportage. Tidningen noterar att många länder nu räds en andra våg när antalet coronafall börjar öka, medan svenskarna ser en minskning.

”Först överraskande, sedan hårt kritiserat – men solokörningen verkar fungera”, skriver sajten.

Reproduktionstalet, R-talet, är nere på 0,6 och trycket på vården har minskat. Samtidigt noterar Focus att Sverige har haft många sjuka och döda under våren, till och med fler än hårt drabbade USA i relation till invånarantalet.

Avslutningsvis noterar sajten att många beundrar Anders Tegnell för hans ”lugna och avslappnade stil”.

5 tim
Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spanska industrin vaknar till liv efter nedstängningen

Den spanska industriproduktionen ökade i juli, och återhämtade sig något från tvärniten under nedstängningen, skriver Reuters. IHS Markits inköpschefsindex för juli steg till 53,5 och tog sig därmed in i tillväxtzonen igen.

Julisiffran är en rejäl uppgång från utfallet på 49,0 i juni och 30,8 i april. Men det finns fortfarande svagheter i återhämtningen, skriver IHS Markits ekonom Paul Smith i en kommentar.

”Det är en bit kvar tills vi är tillbaka på de aktivitetsnivåer som noterades före pandemin tog fart, då den senaste enkäten återigen visar krympande orderstock och personalnedskärningar”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbild. Ajit Solanki / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Världens virologer strider om virusnamn: ”Kaotiskt”

Samtidigt som en hård strid pågår mot coronaviruset sars-cov-2 så för världens virologer en annan kamp: hur virus ska namnges i framtiden. Det skriver Nature.

– Det nuvarande ”systemet” är helt kaotiskt och en stor källa till frustration, säger den australiska virologen Edward Holmes.

Det saknas ett standardiserat system för att namnge olika virus. Organisationen ICTV har därför föreslagit ett enhetligt system som ska upp till omröstning i oktober.

Det finns redan vissa förhållningsregler, bland annat att namnen ska vara korta, men trots det har namn som ”Tomato yellow leaf curl Indonesia virus” slunkit igenom. Ett av förslagen är att alla namn i framtiden bara får innehålla två ord.

1 tim
Kvinnor med munskydd i Brasilien. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 18 miljoner smittade i världen – 687 000 döda

Antalet bekräftat smittade av coronaviruset har passerat 18 miljoner människor, enligt siffror från Johns Hopkins University. Hittills har över 687 000 människor dött av viruset.

Över hälften av fallen finns i USA, Latinamerika och Karibien. USA, som är värst drabbat, har över 4,6 miljoner bekräftade fall och över 150 000 dödsfall. Brasilien är näst värst drabbat med 2,7 miljoner fall och snart 100 000 döda.

Pandemins framfart över världen fortsätter att öka, skriver AFP. Nya utbrott har dykt upp i länder som tidigare haft smittan under kontroll vilket lett till fler nedstängningar av samhällen.

Idag 03:15
Invånare i Melbourne passade på att handla mat på söndagen, timmar före stadens utegångsförbud började gälla.  Erik Anderson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Melbournes butiker tvingas stänga efter ny virusvåg

Majoriteten av Melbournes butiker kommer att stänga i sex veckor, till följd av en ny våg av smittspridning i den australiska regionen, rapporterar lokala medier. Enbart butiker som bedöms vara extra viktiga – som matbutiker, alkoholförsäljare, slaktare och grönsaksaffärer – får hålla öppet.

Nyhetssajten News.com.au skriver att nedstängningarna förmodligen kommer att leda till att tusentals människor förlorar sina jobb.

Delstaten Victoria, där Melbourne ligger, har registrerat 429 nya fall av virussmitta och 13 dödsfall kopplade till covid-19 det senaste dygnet. Sammanlagt har regionen nu nära 6 500 fall med pågående virussmitta och 136 dödsfall.

Idag 06:44
Läs mer om Coronaviruset