Hem
Arkivbild (TT)

”Hur länge kan partierna ducka frågan om dödshjälp?”

”På samma sätt som svenska kvinnor på sextiotalet åkte till Polen för att få abort reser dödssjuka svenskar i dag till Schweiz”, skriver fyra debattörer i ett inlägg på DN Debatt. De menar att svenska partier varit plågsamt tysta i frågan om dödshjälp.
”Sverige har en åldrande befolkning och vi lever allt längre. Dödshjälpsfrågan kommer oundvikligen att bli alltmer brännande.”
Debattörerna hänvisar samtidigt till en avhandling från Karolinska institutet som visar att 73 procent av svenska folket är positivt inställda till frivillig dödshjälp.
”Hur länge skall de politiska partierna ducka om den sista friheten?”, frågar de slutligen.

bakgrund
 
Dödshjälp
Wikipedia (sv)
Eutanasi (ytterst av grekiska ευθανασία euthanasía, av ευ eu, ’gott, väl’, och θανατος thanatos, ’död’) eller dödshjälp är att på medicinsk väg orsaka eller bidra till en patients död på patientens eller nära anhörigs begäran. Eutanasi när det gäller människor anses vara en kontroversiell fråga världen över. En av de första att argumentera för dödshjälp i Europa var Karl Binding i verket Die Freigabe der Vernichtung Lebensunwertem Lebens (1920). Vid diskussioner om dödshjälp brukar man skilja mellan dels aktiv och passiv dödshjälp, och dels frivillig, icke frivillig och ofrivillig dödshjälp. Vad som inbegrips i de respektive begreppen kan dock skilja sig åt beroende på vem som diskuterar.

Debattörerna

P C Jersild, läkare och författare
Georg Klein, professor em och författare
Tuulikki Koivunen Bylund, biskop em
Björn Ulvaeus, låtskrivare och nöjesentreprenör

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen