Hem
Per Geijer, Svensk Handel, Anti Avsan, (M) och Eva Fröjelin Generaldirektör Ekobrottsmyndigheten diskuterade lösningar på problemet med id-stölder. (Foto: Länsförsäkringar / Colourbox)
LänsförsäkringarANNONS

Hur ska samhället bekämpa id-stölderna?

Varje dag får 180 svenskar sin identitet kapad och att stjäla någons identitet har blivit lika vanligt som att stjäla en cykel. 10 000-tals drabbas varje år och det kostar samhället miljarder. I tisdags under Almedalsveckan diskuterades frågan på ett seminarium arrangerat av Länsförsäkringar med deltagare från bland annat Polisen, Ekobrottsmyndigheten och Svensk handel.
Att det är viktigt att vidta åtgärder för att minska antalet stölder var alla överens om.
– Jag tror på ett ökat samarbete mellan myndigheterna i Sverige. Vi arbetar alla med olika typer av brott men i den digitala världen möts det kriminella, säger Eva Fröjelin, Generaldirektör Ekobrottsmyndigheten.

Göra det svårare för bedragarna

Ett av förslagen som diskuterades var att försvåra för bedragare att få tag i personnummer.
– I dag är våra personnummer öppna och det finns inget annat land i världen som är så öppna som vi är. I framtiden kanske vi måste bli lite mer försiktiga med det, säger Christoffer Wedelin, chef för bedrägerisektionen, Polisen.
Ett annat spår är en tuffare lagstiftning och att göra själva id-stölden till ett brott.
– I USA är det brottsligt att stjäla id-handlingar, det är det inte i Sverige. Den finns en färdig utredning sedan 2014 som har varit ute på remiss och vi hoppas att den nuvarande regeringen ska ta tag i frågan och kriminalisera identitetsintrång, säger Anti Avsan (M), ledamot i Justitieutskottet.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.